Abbreviatuur
(<Lat.), v. (...turen), afkorting, verkorting (vooral in handschriften en in muziek).
Karin Braamhorst (2004)
Abbreviatuur (lat. afkorting) is een afkorting van een naamopschrift: IC XC voor Jezus Christus et cetera.
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
dr. P.J. van Swigchem en E.J. Slot (1990)
1. met behulp van een afkortingsteken verkort woord in handschriften en oude drukken. 2. verkorte schrijfwijze in een muziekpartituur. - afkorting.
S. van Ameringen (1962)
(van Lat. brevis = kort), aanduiding voor verkorting van herhalings- en reprisetekens; kortere schrijfwijze bij herhaling van één noot of één maat.
Winkler Prins (1949)
eig. afkorting, naam der verkortingstekens die prototype der huidige stenografie vormen ; reeds bij de Rom. in gebruik, die er soms grote schrijfsnelheid mee bereikten. (Muz.) tekens voor bekorting van het notenschrift.
E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)
Hiermede wordt een verkorting aangeduid, waarvan men zich tot het uitsparen van tijd en ruimte bij het schrijven van woorden en lettergrepen bedient; ook het verkortingsteken zelf. Bekend zijn de Notae Tironianae, zo genoemd naar den vrijgelaten slaaf van Cicero, Tullius Tiro, die ze stelselmatig heeft geordend, verbeterd en verklaard, terwijl de d...
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: