Aardamandel
v. (-s,-en) de eetbare wortelknol van het Cypergras en de plant (Cyperus esculentus) zelf, een laaggroeiend niet-inheems plantje dat aan de wortels talrijke eetbare knolletjes vormt met een smaak, naar die van amandelen zwemend.
Van Dale Uitgevers (1950)
v. (-s,-en) de eetbare wortelknol van het Cypergras en de plant (Cyperus esculentus) zelf, een laaggroeiend niet-inheems plantje dat aan de wortels talrijke eetbare knolletjes vormt met een smaak, naar die van amandelen zwemend.
Wiktionary (2019)
aardamandel - Zelfstandignaamwoord 1. (plantkunde) Cyperus esculentus De aardamandel is een vaste plant die behoort tot de cypergrassenfamilie Cyperaceae. Woordherkomst samenstelling van aard en amandel Synoniemen knolcyperus, tijgernoot
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
Winkler Prins (1949)
(Cyperus esculentus), plant uit fam. Cyperaceeën, komt in Z.-Europa en Afrika voor, brengt kleine wortelknollen voort, die 20-28 % olie, en veel suiker bevatten en daardoor een zoete, amandelachtige smaak hebben.
Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)
Cyperus esculentus L., een Cypergras uit de Middellandsche Zeestrcek en tropisch Afrika, met eetbare, kleine, eivormige wortelknollen van zoeten, eenigszins amandelachtigen smaak. De knollen bevatten een gele olie (van 20— 28%) van dezelfde hoedanigheid als de olijfolie; daarbij zijn ze rijk aan suiker en dienen daarom tot het vervaardigen va...
Jozef Verschueren (1930)
('a:rd) v. (-en, -s) eetbare wortelknol van het cypergras, met een zoete, enigszins amandelachtige smaak.
Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)
aardamandel - v./m. (-en, -s), onderaards knolletje van Cyperus esculentus (zie Cyperus), een op gras gelijkend plantje dat in tropisch Afrika en het Middellandse Zeegebied voorkomt. Hieruit wordt olie bereid voor voedsel en zeep; suikerhoudend perssap wordt in Spanje tot horchata, een populaire limonade verwerkt.
J.H. van Dale (1898)
AARDAMANDEL, v. (-s), de eetbare wortelknol van het cypergras en de plant (cyperus esculentus), een laaggroeiend plantje dat aan de wortels talrijke ronde en ovale bruine knolletjes vormt, die eetbaar zijn deze knolletjes hebben een melig zoeten smaak, naar dien van amandelen zweemend.
Anthony Winkler Prins (1870)
(cyperus esculentus). Met dien naam bestempelt men den wortelknol van het eetbare cypergras. De smaak dier wortelknollen, die in Italië eene plaats op het nageregt innemen, zweemt naar dien van hazelnoten. Wij plaatsen hiernevens de afbeelding dezer plant in natuurlijke grootte. Het airtje (b) is viermaal vergroot.
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: