Nederlandse stichting met betrekking tot ballet en dans. De eerste bespreking die uiteindelijk tot de oprichting van het Centraal Dansberaad zou leiden, vond plaats op 13 april 1954.
Na diverse contacten met vertegenwoordigers uit alle gebieden van de dans kwam het in maart 1955 tot de stichting. In het bestuur zaten o.a. Corrie Hartong, directrice van de Toonkunst Academie en van de Rotterdamse Dansschool en Hans Snoek, leidster van het Scapino Ballet.De oorspronkelijke idee was een permanent karakter te geven aan de commissies die juist na de oorlog waren samengesteld voor de organisatie van de verschillende kunsttakken. Reeds zeer vlug voelde men behoefte aan een behoorlijk documentatiecentrum. Het aanleggen van dit archief kon starten dank zij de hulp van de stad Den Haag, die twee werkloze arbeiders inzette. In april 1963 werd de eerste volledige arbeidskracht officieel aangesteld. Men besloot tot de vorming van een eigen bureau over te gaan (het eigenlijke Dansberaad). Het zou tevens toezicht houden over het Documentatiecentrum en het in 1966 opgerichte Filmcentrum.
Door schenkingen en een ruimere subsidiëring van de overheid kon het bezit aanzienlijk worden uitgebreid. Het is geklasseerd volgens een internationaal kaartensysteem. In 1967 werd Corrie Hartong bereid gevonden de taak van directrice op zich te nemen.
Doel en taken van de stichting zijn:
- Organiseren van projecten als: studieconferenties voor pedagogen, congressen over dans en ballet, uitgaven over en bestudering van vraagstukken over dansruimten, dansschrift, publiciteit, enz.
- Onderhouden van contacten met vertegenwoordigers uit de wereld van de dans.
- Bezoeken van tentoonstellingen, scholen, vergaderingen, demonstraties, voorstellingen, enz.
- Inrichten van tentoonstellingen.
- Uitgeven van een danstijdschrift, Bulletin.
- Verschaffen van inlichtingen over het hele gebied van de dans.
- Verzameling en klassering van materiaal met geschiedkundige en actuele waarde. Het bezit bestaat uit boeken, tijdschriften, muziekbladen, kinetogrammen, krantenknipsels, prenten, foto’s, gravures, programma’s, affiches, brochures, prospectussen, enz.
- Opbouw van een filmotheek met geschiedkundige en actuele waarde.
- Vastleggen van de Nederlandse dans voor de toekomst.
- Verhuren van films.
- Adviseren over de samenstelling van filmprogramma’s.