De oudst bekende schepen zijn uitgeholde boomstammen, als die te Pesse* en een latere te Kolderveen* gevonden. Ook paddels dateren uit die tijd en zelfs eerder (vondsten in o.a.
Dts. en Eng.). Wellicht kwamen kano’s van met berkenbast of leer bespannen geraamten reeds vroeg in gebruik; deze laatsten werden tot voor kort in Wales, Eng. gebruikt en thans nog in Mesopotamië, waar zij reeds in de oudheid worden afgebeeld. Vroege Egyptische en Mesop. schepen schijnen van rietbundels gemaakt te zijn, evenals dit nog in Peru geschiedt. Houten schepen zijn naar men wel aanneemt ontstaan door boomstamkano’s met planken te verhogen. Het zeil kwam in Egypte ca. 3000 v.C. in zwang en in Mesop. wsch. niet veel later. Phoeniciërs, Grieken, Romeinen bouwden zeer zeewaardige schepen voor zeil en/of roeiers en bedreven handel en zeeroof.
In het Oosten beheersten spoedig de Chinezen de zeeën met talloze vernuftig gebouwde en zeer zeewaardige, soms flinke grote schepen. Romeinse schrijvers vermelden grote vloten van zeilschepen in onze streken. De verbreiding v.d. „Megalithische* religie” ,de invasies van Eng. door het Beaker-volk* bewijzen de aanwezigheid van zeewaardige vaartuigen voor die tijd.Z. Utrecht; Z. Scheepsoffer; Z. Scheepsgraf; Z. Scheeps-Archeologie. Z. Massilia; Z. Fotopag. 42.