(Teil* Acana). Eng. opgravingen onder Woolley* tussen 1936 - 1949; in A. werden 17 lagen onderscheiden; de diepste (XVII), onder waterniveau, bevat vermoedelijk een tempel*, die in laag XVI wordt voortgezet door een van grotere afmetingen.
In laag XII werd een paleis uit de vroeg-Sumerische periode gevonden. Z. Architectuur; Laag VII is over een breder oppervlak opgegraven: o.m. het paleis*, de stadstempel, de stadspoort. In deze laag werden kleitabletten gevonden en het paleis van deze laag heeft fresco’s opgeleverd. Twee details - het gebruik van orthostaten* om de onderwand der muren te bedekken en de versterking der muren (van in de zon gedroogde kleistenen) met houten balken - verbinden de architectuur van A. met die v.d. Hittitische* paleizen.
Historisch belangrijk was de vondst v.h. beeld van Idrimi, omdat op dit beeld de autobiografie v.d. vorst geschreven staat. Architectonisch belangrijk is het paleis van laag IV, omdat de Bit Chilanistructuur er in verder gevorderd stadium waarneembaar is. Z. paleis. De ontwikkeling v.d. B.-C.-structuur kan in de gebouwen v.d. volgende lagen, door Woolley als tempels beschouwd, verder worden gevolgd, b.v. in de „tempel” van laag III en de „tempels” van laag I A en B. Het belang v.d. opgravingen in het naburige el-Mina (Posideum?) is vooral gelegen in de contacten met Griekenland, die blijken uit de grootscheepse import van Gr. ceramiek, waarvan vele resten in de magazijnen van el-Mina werden aangetroffen.
De oudste stukken dateren uit het begin v.d. 8e eeuw en bewijzen dat Grieken reeds in die vroege periode hun bloeiende handel op het Nab. O, v.d. Myceense* tijd hadden hervat. Z. ook nog Ivoor.Alb-Salem-kultuur
Vr. Ijzertijd in Baden, Wurtemberg, N. Zwits. Variatie van de Hallstatt-kultuur*.