verlies van urine.
verlies van urine; het verliezen van urine; het niet kunnen ophouden van de urine, hetzij als tijdelijke, niet zeer ernstige aandoening, hetzij als ernstige, permanente aandoening als gevolg van een operatie of ziekte; urine-incontinentie.
Voorbeelden:
Urineverlies. De behandeling van incontinentie is ook sterk afhankelijk van de oorzaak. Als het veroorzaakt wordt door een zeer gevoelige blaas (de patiënt moet dan ook meestal erg vaak plassen en kan de urine dan soms niet meer ophouden), dan is een behandeling met medicijnen, die de blaas wat rustiger maken, vaak de beste oplossing. Als het probleem schuilt in een slappe sluitspier, dan is er een keuze. Ofwel oefentherapie, al of niet onder begeleiding van de fysiotherapeut, dat tot doel heeft om de sluitspier sterker te maken [...]. Veel patiënten kiezen echter toch voor de operatie.
http://www.urolog.nl/patienten-ned/nier.asp
Sommige medicamenten remmen de speekselproductie sterk. Bekende remmers zijn middelen in gebruik tegen depressies, bij te hoge bloeddruk of bij urineverlies.
http://www.kaakchirurg.nl/pub/, 2001
Tevens kan een dergelijke prostaatoperatie leiden tot impotentie of, gelukkig niet zo vaak, tot urineverlies (incontinentie).
http://www.urolog.nl/patienten-ned/nier.asp
Bejaarden die niet onverdienstelijk paardreden, dagelijks honderd baantjes zwommen of, niet gehinderd door ademnood of urineverlies, fietstochten langs de Loire maakten.
Désanne van Brederode, Mensen met een hobby, 2001
Bij een bekkenbodemplastiek wordt de ingang van de schede vernauwd om de bekkenbodem meer stevigheid te geven [...]. Ook na een geslaagde operatie kunnen jaren later opnieuw klachten ontstaan. Dit komt omdat bij een operatie de oorzaak van de verzakking of van het urineverlies niet wordt weggenomen. De gynaecoloog herstelt alleen de bekkenbodem.
http://www.nvog.nl/
Training van de bekkenbodemspieren is de eerste vorm van therapie die vaak wordt toegepast bij stress-incontinentie. Helpt dat niet, of onvoldoende dan was er tot voor kort eigenlijk maar één oplossing: opereren [...]. Bemelmans: "Dat betekent echter een operatie waarvoor een ziekenhuisopname en narcose nodig zijn. Veel vrouwen passen daarvoor en nemen het ongerief van het urineverlies voor lief."
http://www.apotheek.org/nieuws_bericht.tpl?cart=993554205627159=177, 2001
De symptomen die men bij prostaatvergroting zou kunnen hebben zijn: een zwakke urinestraal, veel aandrang en steeds kleine hoeveelheden moeten plassen, soms het gevoel op een bal te zitten, heel soms urineverlies. Indien sprake is van prostaatontsteking zult u echt ziek zijn, koorts en pijn in en rondom de basis van de penis voelen.
http://home.wish.net/~homeopat/inhoud-2.htm
Op het moment van het consult in november '98 (hij is dan 7 jaar oud) zijn de navolgende symptomen aanwezig. 24 uur per dag urineverlies. Urine druppelt de hele dag naar buiten. Als hij wil plassen op de WC moet er erg hard op de zijkanten van de buik gedrukt worden. Vervolgens wordt een dun straaltje gecreëerd.
http://home.wish.net/~homeopat/inhoud-2.htm
Veel patiënten overleefden de ingreep dan ook niet of bleven na de operatie incontinent (voortdurend urineverlies) of kregen een fistel (er ontstond een gaatje naast de anus waaruit voortdurend urine druppelde).
http://www.urolog.nl/patienten-ned/nier.asp