Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

schildersziekte

betekenis & definitie

organisch psychosyndroom.

syndroom van psychische en lichamelijke aandoeningen bij schilders en andere beroepsuitoefenaars die met oplosmiddelen werken, ontstaan door een onomkeerbaar verlies van hersenfuncties als gevolg van blootstelling aan organische oplosmiddelen uit verf, lijm, spuitbussen enz.; organisch psychosyndroom; OPS.

Voorbeelden:
Het inademen van agressieve, vluchtige oplosmiddelen (om bijvoorbeeld vetten en oliën op te lossen) kan een schadelijke uitwerking hebben op het centrale zenuwstelsel. De hersenaandoening die daaruit voortkomt wordt in de volksmond 'schildersziekte' genoemd, de medische term luidt Organo Psycho Syndroom (OPS) [...]. OPS tast het centrale zenuwstelsel aan, met lichamelijke en psychische gevolgen. Bij het ziektebeeld gaat het om zeer uiteenlopende klachten. OPS veroorzaakt klachten op het gebied van emotie, concentratie, geheugen en leervermogen. Geuite klachten zijn onder andere hoofdpijn, duizeligheid, concentratiestoornissen, moeheid, vergeetachtigheid, zelfs karakterveranderingen (zoals agressie) waarvan naast de OPS-patiënt zelf een heel gezin de dupe kan worden. In een ernstige vorm kan zelfs dementie voorkomen. Niet alleen schilders hanteren deze giftige stoffen (zoals terpentine, thinner, tolueen, aceton of xyleen) maar ook tapijtleggers, autospuiters, laboranten of mensen die in drukkerijen de persen reinigen.
http://62.250.157.96/brain/brain.cgi?page=frames_frontpage.html_id=

Volgens officiële berekeningen lijden circa 5000 schilders, autospuiters, tapijt- en vloerenleggers aan de schildersziekte OPS.
Algemeen Dagblad, 2003

Als J. Hoogstad naar zijn werk gaat, voelt hij zich dronken. Alsof hij op zijn nuchtere maag een biertje heeft gedronken. Hij heeft hoofdpijn, is duizelig, misselijk en zijn reuk verdwijnt. In 1989 zijn echter niet veel doktoren bekend met de schildersziekte OPS. Dus wordt geen link gelegd met de schadelijke oplosmiddelen waar de onderhoudsschilder sinds 1960 mee werkt.
Algemeen Dagblad, 2003

< >