kleine grijze kreeftachtige.
kleine kreeftachtige met een grijsachtig, gekromd lichaam die leeft in het zand in ondiepe kustwateren op het noordelijk halfrond.
Voorbeelden:
Naast maatjesharing en Zeeuwse mosselen heeft de Nederlandse visserij nog een uitgesproken specialiteit in huis: de Hollandse garnaal. Officieel wordt deze garnaal de Noordzeegarnaal of grijze garnaal genoemd. In het Latijn aangeduid met de naam 'Crangon crangon'. De Noordzeegarnaal behoort tot de familie van de Crangonidae, oftewel de zandgarnalen. Een familie van vrij kleine, tamelijk somber gekleurde garnalen uit koude tot gematigde streken van in hoofdzaak het Noordelijke halfrond.
http://www.visbureau.nl/vissoorten.htm
De Noordzeegarnaal wordt vooral in Noordwest-Europa intensief bevist en met een jaarlijkse aanvoer van 25 tot 35.000 ton behoort hij tot de top tien van de commercieel belangrijkste garnaalsoorten.
http://www.visbureau.nl/vissoorten.htm
De Noordzeegarnaal wordt vooral aangetroffen op zand en zandslikbodems, in ondiepe kustwateren. Voor Nederland zijn de Waddenzee en de Zeeuwse kustwateren de belangrijkste vangstgebieden. 's Zomers dichtbij de kust, waar de zon het water op temperatuur heeft gebracht. In de wintermaanden verder de zee in, in gebieden die nog niet zijn afgekoeld.
http://www.visbureau.nl/vissoorten.htm
De gemiddelde lengte van de Noordzeegarnalen is 5 tot 7 centimeter; ze hebben een doorschijnend lichaam, grijsbruin van kleur. De garnalen kunnen drie jaar oud worden.
http://www.visbureau.nl/vissoorten.htm
Garnalen worden het hele jaar door gevangen, met duidelijke pieken in april/mei en in de herfstmaanden. De visserij op Noordzeegarnaal gebeurt met kotters die zijn uitgerust met zogenaamde boomkornetten; netten die naast de kotter worden voortgesleept. Aan boord worden de garnalen direct gewassen, gekookt en gekoeld.
http://www.visbureau.nl/vissoorten.htm
"Marokkaanse vrouwen halen meer uit de Noordzeegarnaal." De uitspraak komt van een Nederlandse garnaalboer die zijn bedrijf verhuisde naar het Marokkaanse Tanger. Waar de loonkosten laag en de produktie hoog zijn. De delokalizatie zorgt er meteen voor dat de grijze garnaal, na het verbod op de thuispellerij, niet alleen verkrijgbaar blijft, maar bovendien nog tegen de relatief goedkope prijs van 600 tot 700 frank per kilogram.
De Standaard, 1995