Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

mediademocratie

betekenis & definitie

democratie waarin de media domineren.

democratie waarin de media een overheersende rol spelen; samenleving die beheerst wordt door de media; mediacratie.

Voorbeelden:
De 21e eeuw is een mediademocratie. Het Genootschap voor Burgemeesters noemde de omgang met de media onlangs een nieuwe kerncompetentie voor burgemeesters.
http://www.burgemeesterslezing.nl/downloads/Burgemeesterlezing_Valerie_Frissen.pdf

Het 24e jaarboek van de Wiardi Beckmanstichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA. Dat jaarboek heeft als thema de druk waaronder politieke partijen staan als gevolg van bovengenoemde ontwikkelingen. Bos erkende de toegenomen rol van personen in een tv-democratie. Dat wil niet per se zeggen dat de politieke partijen niet meer van belang zijn [...]. Volgens hem moeten partijen op een "verstandige manier omgaan" met zaken die verband houden met de opkomst van de 'entertainmentcultuur'. Een cultuur die ook de politiek via de massamedia, vooral de televisie, diepgaand beïnvloedt. Bos stelde dat de 'personendemocratie' niet ten koste hoeft te gaan van de ideologie in de politiek. "Ik denk zelfs dat naarmate de rol van personen in de mediademocratie groeit, de noodzaak van ideologie ook toeneemt."
Nederlands Dagblad, 2003

Het begrip mediademocratie krijgt daardoor een eenzijdige en negatieve lading, terwijl er ook heel goede kanten aan zitten. Die besef je weer eens als je het gestuntel ziet in Rusland, waar Poetin zich duidelijk geen raad weet met het fenomeen. Hij leeft nog in de tijd dat je alles wat je wilt aan de mensen kunt wijsmaken omdat men maar over één informatiebron beschikt: de regering.
http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/archief/article/detail/2534031/2000/09/01/De-prettige-saaiheid-van-onze-mediademocratie.dhtml, 1 september 2000

< >