iemand die alleen streekproducten eet.
iemand die om principiële redenen alleen producten uit de eigen streek eet.
Voorbeelden:
De locavoor hoort in het zelfde rijtje thuis als de carnivoor, de herbivoor en de omnivoor. Respectievelijk vleeseter, planteneter en alleseter. Een locavoor is iemand die alleen maar eet wat binnen een straal van 200 kilometer heeft gegroeid of gebloeid.
http://www.iblaes.nl/blog/?p=8, 28 mei 2008
Na de herbivoor, omnivoor en carnivoor hebben we nu de locavoor. Dat staat voor iemand die alleen voedsel tot zich neemt dat binnen een straal van 150 km van zijn of haar verblijfplaats is gekweekt en geoogst.
http://www.proz.com/?sp=kog_glossary&sp_mode=viewTerm&term_id%5B%5D=12479&lang=dut&disc_spec_id=28
Als 'locavoor' eet je alleen voedsel dat in jouw omgeving is geproduceerd. Zo beperk je het transport en dus de CO2-uitstoot (er dreigen immers veel dieren en planten uit te sterven door de klimaatveranderingen als gevolg van de toename van broeikasgassen). Je steunt ook landbouwers en voedselproducenten uit je streek, die inheemse soorten telen of kweken.
http://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=189544387745997&id=113087752058328, 18 februari 2011
Locavoren zijn ervan overtuigd dat voedsel dat in hun eigen streek wordt verbouwd lekkerder, gezonder, goedkoper en beter voor het mileu is dan producten die vannuit de hele wereld naar consumenten worden verscheept. De locavoor let op voedselkilometers, en vindt dat hij lokaal, regionaal of anders nationaal moet eten. Hoe dichterbij, hoe verser, authentieker en beter.
http://heerlijkheidvankleijveld.weblog.nl/de_heerlijkheid/wordt-ook-locavoor/, 18 augustus 2008
Een week lang hebben we proberen te leven als 'locavoor', maar vandaag komt er een einde aan. En dan is het tijd voor wat conclusies. Ten eerste: met wat voorbereiding en creativiteit is het inderdaad mogelijk om je eten veel lokaler te kopen, zonder dat er vrachtwagens nodig zijn om het naar een of ander distributiecentrum te brengen, van waaruit het nog eens verder wordt verdieseld naar een supermarkt.
http://www.vormingplusow.be/blog-locavoor-slot-ja-het-kan-maar, 2011
Misschien toch zo gek nog niet, die locavoren. Zij brengen behalve het eten ook de bewustwording dichterbij. Want dat lokaal geproduceerd eten goed is voor mens en milieu moge duidelijk zijn.
http://www.iblaes.nl/blog/?p=8, 28 mei 2008
Carnivoren, omnivoren, er lopen in de wereld allerlei voren rond. Daar is nu een nieuwe aan toegevoegd: de locavoor. Het idee groeide in San Fransisco en ook op Vancouver Island is iedereen daar driftig mee bezig.
http://norbertkoreman.blogspot.nl/2010/01/overpeinzingen-locavoor.html, 30 januari 2010