ziekelijke, dwangmatige neiging tot kopen.
als een ziekte voorgestelde neiging om allerlei zaken te kopen; ziekelijke, dwangmatige, impulsieve neiging tot het kopen van dingen, vooral van dingen die men eigenlijk niet nodig heeft, maar bijvoorbeeld ook van nieuwe producten of extreem veel veel van iets, zoals van kleding, elektronische apparatuur, boeken of schilderijen; ziekelijke neiging tot kopen; ziekelijke kooplust; koopzucht; koopverslaving.
Zowel met als zonder lidwoord gebruikt.
Voorbeelden:
Koopziekte wordt door de medische wereld beschouwd als een verslaving, welke vergelijkbaar is met elke andere klinische verslaving zoals drugs, gokken of alcohol. Bij koopziekte wordt het probleem echter minder snel opgemerkt en wordt ze vaak genegeerd door de patiënt.
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/verslaving/178121-dwangmatig-koopgedrag-signalen-en-gevaren.html
De term oniomanie wordt niet zo vaak gebruikt in de volksmond. Meer herkenbare synoniemen hiervoor zijn koopzucht, koopziekte, aankoopziekte, shopaholisme, koopverslaving of de Engelse term compulsive buying disorder.
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/verslaving/178121-dwangmatig-koopgedrag-signalen-en-gevaren.html
Van mensen die almaar naar winkels gaan en veel dingen en dingetjes kopen, ook als ze die niet nodig hebben wordt wel spottend gezegd dat ze 'koopziek' zijn. Maar een groep psychiaters en andere wetenschappers van onder meer de Universiteit van Hannover, vinden dat koopziekte formeel als psychische aandoening moet worden erkend, omdat het een verslaving is, net als gokverslaving. Ze stellen "compulsive buying disorder" (CBD) als naam voor de aandoening voor.
https://www.welingelichtekringen.nl/gezond/831042/psychiaters-koopziekte-is-een-psychische-aandoening.html, 9 augustus 2018
Volgens deskundigen hebben koopzieke mensen een laag zelfbeeld. Door te winkelen en mooie spullen te kopen, raken ze dat dan even kwijt. In een economie die draait op impulsaankopen, waar in het rood gaan niet langer taboe is, lijkt de koopziekte aan een opmars toe.
https://tvvisie.be/inhoud/belgie/dinsdag-in-telefacts-zomer--koopverslaafd_9660/, 3 juli 2006
We moeten allemaal een hoge opleiding volgen, veel geld verdienen, ons uiterlijk moet perfect zijn, we moeten de nieuwste hightech snufjes bezitten, enz. Anders tellen we niet meer mee. Gevolgen? Denk maar aan bv. anorexia, koopziektes, enorme stress omdat men niet aan de verwachtingen van de maatschappij kan voldoen.
https://forum.scholieren.com/showthread.php?t=1215298, 28 juni 2005
Koopziekte is een fenomeen dat hoofdzakelijk (80 tot 90 procent) vrouwen overkomt. De koopzieke of shopaholic kan erg ver gaan in haar koopgedrag. Een kast vol jurkjes bijvoorbeeld, waarvan de helft er na verloop van tijd gewoon weer uitgaat (met het prijskaartje er nog aan). Mannen met veertien gsm's of werkmaterieel om een heel bouwbedrijf mee uit te rusten, vrouwen met te veel ongedragen schoenen in hun gangkast.
https://www.nieuwsblad.be/cnt/gbfram9f, 24 april 2006
Acht procent van de Belgen heeft last van onionomie, oftewel de koopziekte. Drie op vier van de verslaafden is een jonge vrouw. Bovendien heeft het online shoppen een nieuw verschijnsel in het leven geroepen 'de online shopaholic'.
https://www.gva.be/cnt/aid777805/ben-jij-een-shopaholic, 5 december 2008
Mevrouw Sloof en Mevrouw Modern toonden het in de jaren vijftig overtuigend aan: de weg naar het geluk lag niet meer in werk of geloof, maar in kopen en consumeren. Zo werd de consument verleid tot de aanschaf van nieuw; nieuwe strijkijzers, nieuwe wasmachines, radio's, auto's... De geschiedenis van de koopziekte. Packaging the New: Design and the American Consumer 1925-1975, t/m 14. aug in het Cooper-Hewitt National Design Museum, 2 E. 91st St., New York, Di 10-21u, wo-za 10-17u, zo 12-17u.
NRC, 1994
Adenyl Cyclase werkt in feite contra-productief voor wie zijn gedrag veranderen wil. Wie b.v. verlangt naar meer energie zal verlangen naar Dopamine-bevorderende voeding en activiteiten. Als dan het Dopaminegehalte omhoog gaat zorgt Adenyl Cyclase, dat de efficiëntie van de verhoogde hoeveelheid Dopamine zo ver teruggeschroefd wordt, dat de oorspronkelijke, lagere uitwerking ontstaat. Het gevolg kan zijn dat zo iemand naar nog meer Dopamine-bevorderende voeding en activiteiten gaat verlangen enzovoort. ADD-ers kanaliseren soms dit effect door "riskant" geachte aktiviteiten als motorrijden, parachutespringen en bergbeklimmen, soms ook door gokverslaving en koopziekte om op die manier een teveel aan Dopamine kwijt te raken.
http://members.nbci.com/_XMCM/ADHD_A/Index.html