Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

kennisgeneratie

betekenis & definitie

het genereren van kennis.

het genereren van kennis; het creëren, doen ontstaan van kennis.

Voorbeelden:
Ten aanzien van de kennismaatschappij zijn er de dus de volgende uitdagingen: Hoe informatie te transformeren tot kennis (kennisgeneratie)?; Hoe informatie en kennis te bewerken zodanig dat het toegankelijk is voor grote groepen van gebruikers (kennisontsluiting en -verspreiding)?; Hoe recht te doen aan de dynamische aspecten van kennis (leren)?; Hoe het juiste gebruik van kennis te garanderen en te bevorderen (kennisgebruik)?
http://www.wrr.nl/admin/pdf/voorstudies/v110.pdf

Omdat kennisgeneratie (inductie) een proces is beginnend met onzekerheid en leidend tot toenemende zekerheid door middel van hypothesevorming (abductie) en testen van hypothese (deductie), is kennis bovendien altijd kennis tot nader order.
http://www.wrr.nl/admin/pdf/voorstudies/v110.pdf

Voor de geotechniek, de waterbouwkunde en het bodembeheer is de toegevoegde waarde van schaalmodellen en elementmodellen groot, aangezien veel van de wiskundige modellen in belangrijke mate op empirie zijn gebaseerd. Experimentele faciliteiten voorzien in de behoefte om wiskundige modellen, geavanceerde ontwerpmethoden en uitvoeringsgebonden onderzoek in (toekomstige) grote projecten te ijken. Dit leidt op zich tot kennisgeneratie die wordt verankerd in gevalideerde concepten en methodieken.
http://www.delftgeot.nl/, 2000

< >