Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

charlotte-russe

betekenis & definitie

feestelijk nagerecht met lange vingers.

(Frans, letterlijk 'charlotte op z'n Russisch') feestelijk, koud geserveerd nagerecht dat o.a. bestaat uit een bak met een fruitcompote of mousse, bavarois en biscuit, waaromheen een rij lange vingers is geplaatst en dat meestal geserveerd wordt op een bijpassend bordje en vaak voorzien is van een gekleurd lint dat om het gerecht gebonden is; charlotte à la russe.
Het recept wordt toegeschreven aan de Franse meesterkok Antonin Carême, die zijn creatie aanvankelijk charlotte à la Parisienne noemde.

Voorbeelden:
Peren zijn multifunctioneel: je kunt ze verwerken in charlotte-russe, krans van koud of geglaceerd fruit, deeg en taart of er compote, ijs, mousse of soufflé van maken.
http://www.olijfmetperen.nl/deel1/app/fsm.php?vwr=verhaal&mid=15&vid=2

Het laatste waar je bij de keuken van onze verre oosterburen aan denkt is verfijning. Toch heeft de voormalige veelvolkerenstaat onuitputtelijke keukenschatten. Van fijne pasteivullingen, geraffineerde crèmes en talloze paddestoelen- en wildrecepten tot boeuf stroganoff en charlotte-russe. Dankzij exotische specerijen en fruit uit Azië en de samensmelting van de Russische en Franse keuken bloeide de culinaire kunst in Rusland in de 19e eeuw op.
http://rubriek.nl/koken/rusland.php

Diverse tulband bavaroises (10-12 pers.). Aardbeien, chocolade, advocaat, chipolata/maresquinsaus, charlotte-russe en tiramisu.
http://kokdelftechpark.nl/_dl/KokBrochure.pdf

< >