Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 29-10-2020

asielgerechtigde

betekenis & definitie

iemand die asielgerechtigd is.

iemand die asielgerechtigd is; iemand die recht heeft op asiel; iemand die in aanmerking komt voor asiel.

Voorbeelden:
Asielgerechtigden zijn verplicht tot inburgering vanaf het moment dat zij een status krijgen en kunnen een start maken in de centrale opvang als de uitplaatsing even duurt.
http://www.inburgeringsloket.nl/contourennota.doc

Alle inspanningen zijn gericht op onmiddellijke uitplaatsing naar een gemeente en dus is het organiseren van een volledige infrastructuur voor inburgering in de centra niet raadzaam. Bovendien zullen asielgerechtigden die in de centrale opvang zitten, geen uitkering hebben en veelal niet over betaald werk beschikken, waardoor het inkopen van een cursus en het verkrijgen van een krediet voor hen lastig is.
http://www.inburgeringsloket.nl/contourennota.doc

Asielgerechtigden moeten vanaf 1 januari hun inburgeringscursus zelf organiseren. Als ze die niet kunnen betalen, kunnen ze maximaal 10.000 euro lenen van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Die keert het bedrag rechtstreeks uit aan de instelling die de inburgeringscursus geeft. Als een asielgerechtigde niet slaagt en onvoldoende inspanning heeft verricht, moet hij of zij de lening terugbetalen.
https://www.nu.nl/politiek/2995008/asielgerechtigde-kan-lenen-inburgering.html, 2 januari 2013

Geconcludeerd wordt dat de meest zwakke groep inburgeringsplichtigen, de asielgerechtigden, met extra ondersteuning door Vluchtelingenwerk goed op weg kunnen worden geholpen bij hun inburgeringsproces (door inzet extra beschikbaar gestelde landelijke middelen voor 2013).
https://adoc.tips/volwasseneneducatie.html, 18 december 2012

Al naar gelang de definitie behoorde in 1999 circa negen à tien procent van de Nederlandse bevolking tot een etnische minderheid. Worden ook de overige allochtonen meegerekend, dan lopen deze percentages op tot 13 à 17 procent. In het vervolg worden de laatste groepen echter buiten beschouwing gelaten en wordt vooral de situatie van Turken, Marokkanen, Surinamers en Antillianen, groepen waarover het meeste bekend is, belicht. Over de andere categorieën en in het bijzonder asielgerechtigden is veel minder bekend.
http://www.nidi.nl/public/demos/dm00084.html, 2000

In de ontwerpstudie wordt ingegaan op het begrip minderheden (en daarmee op de reikwijdte van de rapportage), de indicatoren voor integratie, de beschikbaarheid van informatie over de minderheden en in het bijzonder de asielgerechtigden, de afbakening tussen Integratiemonitor en Beleidseffectenrapportage, de te selecteren beleidsmaatregelen en de methodologische aspecten van de gevraagde beleidsevaluatie.
http://www.scp.nl/boeken/werkprogramma/2000/nl/html/voorw.htm, 2000

< >