In Denemarken en Noorwegen werd in de 16de en 17de eeuw het meeste glas uit Italië en Duitsland geïmporteerd, hoewel een aantal inheemse glasblazers werkzaam waren die voor het hof werkten. Frederik ui stichtte ca. 1652 een glashut in Kopenhagen op het terrein van zijn paleis.
De eerste met succes bekroonde onderneming was de glasfabriek van Nostetangen, in 1741 onder patronage van Christiaan VI gesticht. Hier werd een goede kwaliteit kristal vervaardigd, beïnvloed door het Duitse en Engelse glas uit die tijd en dikwijls met radgravures versierd. Toen Nostetangen in 1777 werd gesloten, vonden de meeste glasblazers een nieuwe werkkring bij Hurdals Verk, waar vanaf ca. 1757 kroonglas werd gemaakt. In de laatste helft van de 18de eeuw had een aantal graveurs, waaronder J.A. Becker een eigen atelier: zij graveerden glazen met monogrammen, waarbij de initialen in cartouches in de vorm van een bloemenkrans, traliewerk of een kroon werden gevat. In de periode 1777-1809 werd een grote verscheidenheid van kristal vervaardigd in Hurdals Verk. waaronder slingerglazen met luchtspiralen of gekleurde spiralen in de stam en bokalen in Duitse stijl.
Vanaf 1780 werd hier ook gekleurd glas geproduceerd. Na de sluiting van deze fabriek trokken de arbeiders naar de fabriek van Gjorvik (l809-1847) die kristal, gekleurd glas en het goedkopere sodaglas maakte. De eerste succesvolle glashut in Zweden was de Kungsholm Glasbruck, actief in de jaren 1676 1815. In de 17de eeuw werden hier glazen en vaatwerk à la façon de Venise gemaakt van dun soda-glas; de produktie was voornamelijk voor het hof bestemd, hetgeen blijkt uit de koninklijke initialen met kroon op de stam, handvatten en in het ornament. In de 18de eeuw stond de produktie geheel onder invloed van het Duitse en Boheemse glas. De glazen werden dikker, de stammen meer gedrongen.
Het glas werd in barokstijl gegraveerd, met o.a. het koninklijke wapen, monogrammen, de zon en de poolster. De produktie omvat o.a. conische karaffen zonder stop, en glazen bekers gemaakt naar de zilveren bekers uil die tijd. met drie pootjes en een deksel. De Skanska Glasbrucket vervaardigde in de periode 1691-1762 soortgelijk glaswerk. De Kosta-glasfabriek, gesticht in 1742, vervaardigde serviesgoed en kleine kandelabers.