Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Gepubliceerd op 17-11-2021

Zwavel

betekenis & definitie

symbool S, atoomgew. 32,00, s.g. 2, komt in de natuur in vrije en bijna zuivere toestand voor. Terwijl vroeger Sicilië de voornaamste vindplaats was, levert tegenwoordig Texas (Ver.

St.) ca 80% van de wereldproductie. Behalve in vrije toestand komt z. in gebonden toestand voor in sulfiden (ijzerkies, zinkblende, loodglans) en in sulfaten (gips, zwaarspaat). In het planten- en dierenrijk vormt het een bestanddeel van de eiwitten. Bij het vulkaniseren van rubber, de bestrijding van parasieten en in talrijke industriële processen wordt z. gebruikt, hetzij in vrije toestand, hetzij in gebonden toestand.De toepassing van z. als bestrijdingsmiddel tegen plantenziekten en -plagen is reeds oud. Hoewel vroeger ook gebruikt als insecticide en acaricide, is de hoofd toepassing thans als fungicide, vooral in de fruitt. (als spuit-z.) en in kascultures (als stuif-z.). Bij het verstuiven of verspuiten van z. speelt de fijnheid van de zwaveldeeltjes een zeer grote rol. Stuif-z. is belangrijk grover dan spuit-z. Als regel is het gemalen kristallijne z., die door toevoeging van een geringe hoeveelheid van een of ander inert poeder goed verstuifbaar gemaakt (free flowing). Het gehalte van stuif-z. behoort in Ned. ten minste 95% te zijn.

Stuif-z. wordt gebruikt tegen meeldauwziekten. Spuit-z. bestaat uit zeer fijne zwaveldeeltjes, die m.b.v. toegevoegde stoffen in water suspendeerbaar zijn gemaakt. Toepassing vooral in de fruitt. tegen schurft (Venturiu). Ook werkzaam tegen mijten, doch voor een volledige bestrijding hiervan niet geschikt.

Ter verkrijging van zeer fijne z. past men verschillende werkwijzen toe; o.a. na het fijnmalen de deeltjes nog in een wervelende luchtstroom tegen elkaar laten botsen, waardoor ze verder stukgeslagen en bijgeslepen worden (gemicroniseerde z.) of gesmolten z. in fijne druppels vernevelen en deze door afkoeling weer laten stollen. Flotatie-z. is een product uit de gasfabricage en wordt uit het gasmengsel afgezeefd. Ook maakt men colloidale z. en voegt dan een stabilisator toe om agglomereren te voorkomen. Overigens wordt de naam colloidale z. ook gebruikt voor andere fijnverdeelde z. Ten slotte wordt nog een kleine hoeveelheid zeer fijnverdeelde z. verkregen door indroging van polysulfiden. de werking van z. is vrij sterk afhankelijk van de temp. Bij lagere temp. is deze veel minder, zodat toepassing van z. op vruchtbomen vóór de bloei zekere risico's meebrengt.

Bij hoge temp. (25°-28c C) neemt de kans op phytocide werking sterk toe, zodat aanbevolen wordt bij dgl. temp. geen z. te spuiten. Z. geldt als vrij ongevaarlijk voor mens en huisdieren, zodat geen bijzondere voorzorgsmaatregelen geëist worden bij de toepassing. Ook voor bijen is z. niet schadelijk, zodat men er ook tijdens de bloei mee kan spuiten. Enkele fruit-var. zijn voor z. gevoelig.

< >