is een eg, die wordt gebruikt voor het fijnmaken en zaaiklaar maken van de grond, het onderbrengen van de stoppel, voor onkruidbestrijding, voor onderwerken van groenbemesting in boomgaarden en voor heide- en bosontginning.
In de land- en tuinb. wordt soms een enkele, doch meestal een dubbele s. gebruikt. De enkele s. bestaat uit een links- en een rechtswerkend schijvenraam, met elk 2-10 iets holle schijven op een vaste afstand naast elkaar gemonteerd op een vierkante as, met de holle kant naar buiten. De diameter der schijven is veelal 40-50 cm.
De beide assen staan onder een bepaalde hoek met de richting van voortbeweging; deze hoek kan worden gewijzigd, waardoor de werkdiepte is te regelen. Hoe kleiner de hoek, hoe dieper de schijven in de grond gaan. Tijdens het rijden gaat de as met schijven draaien. Doordat de as een hoek met de voortbewegingsrichting maakt, snijden de draaiende schijven met hun scherpe buitenrand een hoeveelheid grond los. Ze verplaatsen deze enigszins schuin t.o.v. de voortbewegingsrichting (dus opzij naar buiten), waarbij de grond wordt verkruimeld, doch niet gekeerd zoals bij de schijvenploeg het geval is.
Achter een trekker wordt een dubbele s. gebruikt. In de beide voorste schijvenramen staan de schijven met de holle kant naar buiten, in de achterste schijvenramen met de holle kant naar binnen. Hierdoor wordt de grond eerst naar buiten en daarna naar binnen en zodoende uilcindelijk slechts over een kleine afstand in de voortbewegingsrichting van de s. verplaatst. Om een grote diepgang te verkrijgen kan men de s. verzwaren, b.v. met grond, waarvoor speciale belastingbakken zijn aangebracht. De verzwaring is vooral nodig bij het losmaken van hard stoppelland, een oude grasmat in boomgaarden, c.d. de dubbele s. vereist bij gelijke werkbreedte ca 1 ½ x zoveel trekkracht als een enkele.
In de land- en tuinb. worden veelal ronde schijven gebruikt, voor ontginningswerk ook gekartelde. Soms wordt een vcrstekschijvencg gebruikt (2 schijvenramen in liggende V-vorm achter elkaar), wat vooral in boomgaarden aanbeveling verdient, aangezien dan tot ca 1 m zijdelings buiten het trekkerspoor kan worden gewerkt.