Een roomzuurbak is een lange, smalle, dubbelwandige bak van vertind koper of niet roestend staal, de buitenste van ijzer of meestal van beton. In de binnenbak doet men de room, die gezuurd moet worden; door de ruimte tussen de bakken kan men voor de regeling van de temp. van de room warm of koud water laten stromen.
De bakken zijn in een afzonderlijk lokaal, het roomzuurlokaal opgesteld. Als het mogelijk is, kiest men hiervoor een lokaal aan de Noordkant van het fabrieksgebouw. In eik geval zorgt men er voor, dat er geen direct zonlicht op de room kan vallen. Zijn de ramen niet op het N., dan voorziet men ze wel van rood glas of men dekt de bakken met luiken (b.v. van aluminium). De vloer van het roomzuurlokaal ligt zó hoog, dat men de dikke room door een goot in de karn kan laten vloeien. Roomzuurtanks zijn meestal van geëmailleerd staal (dubbelwandig!) en voorzien van een electrisch gedreven roerwerk.
Men kiest de inhoud van de tank zodanig, dat al de room van één dag er in gezuurd kan worden. De tanks kunnen in het karnlokaal worden opgesteld. Ze nemen veel minder plaatsruimte in dan de roomzuurbakken en men heeft geen afzonderlijk roomzuurlokaal nodig. Bovendien is het van belang, dat men de tanks na het schoonmaken kan sluiten en dan d.m.v. stoom kan steriliseren.