Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Gepubliceerd op 18-11-2021

Keukenkruiden

betekenis & definitie

De teelt van k. is zeer oud. Reeds vóór de Middeleeuwen kende en gebruikte men vele k.

Reeds in de kloostertuinen werd vaak een groot aantal kruiden gekweekt, die bekend waren om hun geneeskrachtige werking of de gunstige invloed op de menselijke stofwisseling.De geur der kruiden wordt veroorzaakt door een vrijkomen van aetherische oliën.

De k. kunnen worden verdeeld in 2 groepen nl. éénjarige en meerjarige. De meerjarige kunnen m.o.m. houtig worden. Tot de houtig wordende kruiden behoren, lavendel, rozemarijn, salie en thijm. Andere meerjarige kruiden zijn: bieslook, citroenmelisse, dragon, lavas, lieve-vrouwenbedstro, mierikswortel, pepermunt, pimpernel, zuring. Éénjarige kruiden zijn: bonenkruid, bernagie, dille, kervel, majoraan, peterselie, selderij, venkel, basilicum.

< >