Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Gepubliceerd op 17-11-2021

Huisslachting

betekenis & definitie

Vroeger werd het voor eigen gebruik bestemde vlees verkregen door het slachten van een koe, varken of schaap ten huize van de eigenaar. Meestal vond dit plaats in Nov. (slachtmaand).

Er is een tijd geweest, dat dit vlees in Nederland niet gekeurd behoefde te worden. Naderhand werd o.a. in Friesland het keuren van h. wel verplicht gesteld voorn wegens het gevaar voor de blaasworm van cle Echinococcus, een bij de hond voorkomende lintworm. Tegenwoordig moeten alle h. worden gekeurd en bestaat in vrijwel alle gemeenten de bepaling, dat de voor h. bestemde dieren centraal moeten worden geslacht, om deze keuring gemakkelijk uitvoerbaar te maken.

Van geslachte varkens worden het spek en de hammen veelal gezouten en gerookt. Het vlees wordt gedeeltelijk geconserveerd, hetzij d.m.v. pekel hetzij d.m.v. wecken. Een gedeelte van het vlees en een gedeelte van het spek wordt gebruikt voor de worstbereiding.

H. geschiedt in België nog slechts voor varkens, schapen, geiten, geitjes en lammeren waarvan het vlees uitsluitend bestemd is om in de behoeften te voorzien van het gezin van de eigenaar. Krachtens art. 2 van de wet betreffende de vleeskeuring en vleeshandel 5 Sept. 1952) is in dit laatste geval de keuring niet verplicht.

< >