Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Gepubliceerd op 17-11-2021

Hardheid van het spek

betekenis & definitie

Vooral bij de baconbereiding is zacht spek ongewenst en z.g. zachte varkens mogen niet als bacon geëxporteerd worden. Trage groei werkt ongunstig op de h.v.h.s., terwijl de dikte van de speklaag van belang is, in die zin dal varkens met dun rugspek eerder zacht spek leveren dan varkens met dikker rugspek.

Speciaal het in de voedermiddelen aanwezige vet speelt een zeer grote rol. Vetrijke meelsoorten oefenen een zeer zachtmakende invloed op het spek uit.Voedermiddelen die een gunstige invloed uitoefenen zijn o.a.: karnemelk, wei, ondermelk, diermeel, gerst, rogge, aardappelen, erwten- en bonenmeel. Voedermiddelen die een ongunstige invloed uitoefenen zijn o.a. vismeel, bieten, grint, zemelen, gries, mais. De eiwitrijke producten van de olie-industrie geven nog wel eens moeilijkheden, vooral als het vet onvoldoende is verwijderd.

T.h.a. komen slechts geëxtraheerde producten in aanmerking. Bij cocos- en palmpittenmeel is extraheren niet noodzakelijk.

De verhouding tussen verteerbaar eiwit en zetmeelwaarde, is ook van veel belang evenals aanvulling met vitaminen en mineralen.

< >