Zeer i.h.a. verstaat men onder f. een gistingsproces en onder fermenteren gisten. In de praktijk worden de termen f. en fermenteren echter slechts voor enkele biochem. processen gebruikt.
Men spreekt b.v. van f. van tabak, thee en cacao. Men bedoelt dan de biochem. omzettingen, die in deze producten tijdens de verwerking plaats vinden.Ferment is syn. met enzym en dus veel scherper gedefinieerd dan f. en fermenteren. Slechts enkele van de vele processen, die onder invloed van enzymen plaats vinden, worden echter met de naam f. aangeduid. Het is ook niet zo, dat men alleen van f. spreekt wanneer het biochem. omzettingen betreft. die gebeuren onder invloed van in het plantaardige materiaal van origine aanwezige fermenten.
Dit is wel het geval bij de f. van tabak en thee. Bij cacao geschiedt de fermentatie echter door micro-organismen, d.w.z. door enzymen die door deze organismen worden gevormd en die niet in de cacao aanwezig zijn.
Er heerst op dit gebied derhalve nogal wat begripsverwarring.