Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Gepubliceerd op 17-11-2021

Drinkwater

betekenis & definitie

Als d. komen hoofdzakelijk de volgende watersoorten in aanmerking:

(1) op aanmerkelijke diepte in de grond gewonnen, z.g. grondwater, dat zich meestal door grote zuiverheid onderscheidt;

(2) die vorm van grondwater, welke ten gevolge van geologische omstandigheden als bronwater aan de aardoppervlakte komt;

(3) water uit putten met gemetselde, al of niet gecementeerde wanden. liet water daarin is meestal afkomstig van ondiepe, aardlagen en is zelden betrouwbaar en goed van samenstelling. Waar maar enigszins mogelijk wordt voor landelijke gemeenten of alleenstaande boerderijen aansluiting aan een centrale waterleiding tot stand gebracht.

(4) oppervlaktewater, afkomstig uit zeeën, meren of rivieren, dat meestal vergaande zuivering behoeft. Aan voor d. bestemd water moeten de volgende eisen gesteld worden: het moet fris, kleurloos en smakelijk zijn, geen schadelijke bestanddelen bevatten, noch voor de gezondheid schadelijke micro-organismen. Men stelt verder prijs op de aanwezigheid van enkele stoffen (calcium, jodium, fluor), die voor onze gezondheid bevorderlijk zijn. De beoordeling brengt dus een uitgebreid onderzoek mee. Door geschikte zuiverings- en ontsmettingsmethoden kan men de onzuiverheden ook de kleur) verwijderen en de schadelijke werkingen opheffen of verminderen.

Een tekort aan jodium of fluor kan men opheffen door deze stoffen in nauwkeurig gedoseerde hoeveelheden toe te voegen.

In Ned. bestaat nog geen Drinkwaterwet. Tot zolang geldt de Warenwet (1919), aangevuld met Provinciale en Gemeentelijke Verordeningen. De controle op het d. is opgedragen aan de Pharmaceutische Afdelingen van de Inspectie voor Volks-

gezondheid, die daarin nauw samenwerken met het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid te Utrecht en het Rijksbureau voor Drinkwatervoorziening in Den Haag.

Aan d. voor vee worden geen bijzondere eisen gesteld. In de meeste gevallen is geen ander water dan slootwater beschikbaar, waardoor infectie van allerlei aard ; tuberculose, leverbot) mogelijk is, terwijl ook de chemische samenstelling vaak te wensen over laat (te grote hoeveelheid ammoniak of salpeterzure zouten). Vast staat, dat de gezondheid en de melkgift der koeien door zuiver drinkwater gunstig worden beïnvloed.

< >