Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Gepubliceerd op 21-01-2021

Casuarina

betekenis & definitie

is een boomgesl. van de fam. Casuarinaceae, dat van India tot Austr. en de Pacific-eilanden is verbreid.

C.equisetifolia L., roe (Mal.), tjemara (Jav.), een hoge, windvaste, altijd groene boom uit de strandbossen van Austr. en de Pacificeilanden tot India. Zijn spits kegelvormige kroon en zijn op naalden gelijkende, slappe, hangende takjes met schubvormige blaadjes geven hem geheel het uiterlijk van een conifeer. Door zijn opvallende vorm en zijn standplaats aan het strand vormt deze boom een natuurlijk baken voor de scheepvaart en men vindt hem daarom ook vaak op zeekaarten aangeduid. de tjemara heeft naast een diepe penwortel ook een uitgebreid oppervlakkig wortelstelsel, dat vaak rijkelijk wortelopslag vormt. Aan de wortels vindt men evenals bij vele Leguminosae knolletjes met stikstofbindende bacteriën, waardoor deze houtsoort ook op zeer arme gronden nog goed kan gedijen. Op zandige kusten wordt hij wel als windscherm of om zijn uitstekend, gemakkelijk splijtbaar brandhout aangeplant (Sumatra,

India). Ook wordt hij wel als laanboom dieper in het binnenland gebezigd, doch hier vertoont hij meest een beperktere levensduur.

Als timmerhout wordt het harde, zware, sterk scheurende en weinig duurzame hout minder gewaardeerd. De bast wordt plaatselijk wel als taan- en looimiddel gebezigd.

C.junghuhniana MIQ,, tjemara (Jav.), een boomsoort, die op de hogere berghellingen van Midden en O.Java en de Kleine Soenda-eilanden vaak een nagenoeg zuivere brand vegetatie vormt, daar zij zich na brand vooral door worteluitlopers sterk weet uit te breiden. Voor herbebossingen is deze houtsoort van wege haar ijle kroon en dikke, moeilijk verteerbare strooisellaag niet aan te bevelen. Het hout is geheel gelijkwaardig aan dat van C. equisetifolia.
C.sumatrana JUNGH., roe (Mal.), tjemara (Jav.), een boomsoort uit de laagland- en bergregenbossen van Sumatra, die vooral om haar fraaie parasolvormige kroon vaak als sierboom in parken en tuinen wordt aangeplant. Het zware, sterke hout is wat duurzamer dan dat der vorige soorten, doch wordt vanwege de moeilijke bewerkbaarheid nooit als bouwhout gebruikt. Radiaal gezaagd en goed behandeld zou het echter wel om zijn fraaie tekening voor meubels en binnenbetimmeringen in aanmerking komen.

< >