is i.h.a. kaas, die op de boerderij bereid wordt; in het bijzonder verstaat men hieronder de op de boerderij gemaakte, volvette Goudse kaas, die om haar voortreffelijke eigenschappen een bijzondere reputatie geniet. Het belangrijkste bereidingsgebied hiervan vindt men in Z.
Holl. en Utr. Het vetgehalte in de droge stof van deze kaas moet ten minste 46 % bedragen of als er maar eens per dag gekaasd wordt 48 %. Gewoonlijk is het vetgehalte hoger, nl. gem. 49-50,5 %. De productie van b. in Ned. bedroeg in tonnen van 1000 kg:
Jaar Volvet
(Goudse) 40+
(Edammer) 20 +
(Leidse) Totaal
1947 11.360
1948 17.163
1949 21.254 187 191 21.632
1950 21.220 172 179 21.571
1951 21.579 184 160 21.923
1952 18.722 161 153 19.036
1947 & 1948 betreft afgeleverde hoeveelheden
1952 voorlopige cijfers