Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Gepubliceerd op 21-01-2021

Belgisch ras

betekenis & definitie

Dit runderras werd vroeger algemeen het Blauwe ras genoemd. Deze naam is thans echter minder juist geworden, omdat men het de laatste tijd wit is gaan fokken.

Deze omschakeling geschiedde uit de praktische overweging, dat het niet mogelijk was de dieren fokzuiver voor de blauwe kleur te krijgen. Men gebruikt daarom ook nog wel de benaming wit-blauw ras. Het komt voor in Midden en Hoog België en omvat met zijn ca 900.000 stuks ongeveer 50% van de Belg. veestapel. Het is het belangrijkste ras van België, vandaar dat het ook wel het Nationale Belgische ras wordt genoemd. Men kan dit ras algemeen ongeveer als volgt omschrijven: een tamelijk robuust en grof gebouwd dier, dat zowel voor de vlees- als voor de melkproductie wordt gefokt. Als schofthoogte wordt aangehouden 1,40 m.

Echter komt het ras op de Nationale Tentoonstelling te Brussel uit in twee categorieën, die men twee slagen zou kunnen noemen, de kleine uit het Z.O. en de grote uit Midden België. Behalve in schofthoogte vertonen deze beide slagen weinig verschil. Wat de melkproductie betreft streeft men naar een productie van 200 kg melkvet per 300 dagen, dat betekent dus bij een vetgehalte van ongeveer 3,7% een aantal kg melk van 5400. de gemiddelde productie ligt echter nog aanzienlijk lager.

< >