Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Gepubliceerd op 21-01-2021

Amylalcoholen

betekenis & definitie

of pentanolen noemt men de isomere verzadigde alcoholen met 5 koolstofatomen, in het bijzonder 2-methylbulanol-1(H3C.CH2.CH(CH3).CH2OH) en 3-methylbutanol-1 (CH3.CH(CH3).CH2.CH2OH), die de hoofdbestanddelen van foezelolie vormen. Dit is de naloop van de destillatie van het reactieproduct, dat door alcoholische gisting van graan of aardappels wordt gevormd.

Genoemde pentanolen zijn ontstaan uit isoleucine en leucine, aminozuren welke door hydrolyse van de eiwitstoffen in het graan en de aardappels worden verkregen.Deze aminozuren nemen onder invloed van enzymen in de gist water op en splitsen koolzuur en ammoniak af. De a. zijn zeer giftig en vormen daardoor een schadelijk bestanddeel in onzorgvuldig gedestilleerde aethylalcohol. Zij worden gebruikt voor de bereiding van esters (b.v. acetaten), welke toepassing vinden als oplosmiddel en als grondstof voor de bereiding van vruchtenessences.

< >