Brasem, vissen op — - U zult het me wel niet kwalijk nemen, dat ik tegelijk met onze veel belaagde brasem ook zijn neefje de kolblei (bliek) bespreek, nu het gaat om de vangmethoden, want daarin is bij die twee geen noemenswaar¬dig verschil te vermelden.
Brasem en blei worden inderdaad veel belaagd, maar desondanks heb¬ben ze bij de hengelaar geen beste naam als sportvis, omdat ze in heel veel gevallen een gebrek aan vecht¬lust tonen. De brasem heeft er zelfs de scheldnaam ,luie dweil’ aan over¬gehouden. Toch verdient hij dat lang niet altijd. Ik ken verschillende wateren, waar hij wel degelijk weet te vechten.
Een verklaring voor dat feit ken ik niet en de wateren die ik bedoel verschillen in ligging, in aard en in diepte, zodat ook daar geen conclusie uit te trekken valt. Brasem heeft vaak de gewoonte om gezellig in scholen te zwemmen (tenzij ik het anders vermeld geldt wat ik schrijf ook voor de kolblei) en dit betekent, dat u voorzichtig moet zijn bij het drillen van een aangeslagen brasem. Voer hem on¬middellijk, terwijl zijn .schrikseconde’ nog duurt weg van de voerplek en haal hem op enige afstand daarvan naar de oppervlakte en boven het net.
Wat het ,orthodoxe’ vissen op bra¬sem betreft kan ik kort zijn. Vaste hengel, lijn zo dun als uw eigen ge¬zonde verstand en de omstandig¬heden toelaten, dobber Rotterdam¬mer (ook hier gebruik ik nooit iets anders dan de Aladdin) of pauwpennetje. Als haak weer mijn limerickje en elk aas dat u ook voor de voorn gebruikt, want de brasem is een alleseter. Bij zeer modderige bodem adviseer ik staand vissen (zie daar).
Ik sprak zoëven met opzet over ,or¬thodox’, want er is tegenwoordig een andere methode van brasemvissen ter kennis van de grote hen¬gelaarsfamilie gebracht die alleszins het vermelden waard is. Het gaat hier vooral over het vissen op water van de diepte van 3 meter en meer. Het is een oorspronkelijk Engels systeem, dat door de bekende sport¬visser Jan Roelfs in ons land werd geïntroduceerd mede via zijn zeer lezenswaardig boek .Brasemvissen’.
De grondgedachte van dit systeem is, dat vooral de grote brasem niet dichter bij de boot (of bij de vis¬sende man aan de kant) zal komen dan misschien 10—15 meter en dat de echte zware jongens dus aan onze hengelaarsneus voorbijgaan. Nu wordt het zaak, hen daar op die af¬stand te bereiken en dit kan uitslui¬tend met een werphengel. Lange schuifdobber, alleen door het on-derste oogje aan de lijn gezet. Lig¬gend vissen. Lood, een stuk van de haak af. Natuurlijk dient op die plaats ook een flinke voerplek te worden gemaakt.
Men loodt de dob¬ber zo uit, dat hij na de worp met de antenne haast helemaal boven water uitsteekt en trekt hem daar¬na naar zich toe tot het rode kopje juist nog zichtbaar is. Zodra de vis aanbijt komt de hele dobber omhoog en gaat plat liggen. Pas hierna — als er nog bocht in de lijn zit, wat eigenlijk niet mag heeft de hengel¬aar die er heel voorzichtig uit ge¬draaid — mag er aangeslagen wor¬den en dit gebeurt door de hengel geheel naar achteren te brengen. Een lange hengel is daarbij van groot belang. Natuurlijk kan deze methode ook worden toegepast, met levend aas- of karperhengels, zoals die in de B onder Hengels werden beschreven, maar wanneer men daarmee op deze manier aanslaat is een snoer van 12/00 of 14/00 niet te¬gen de ,zwiep’ bestand en volgt ge¬makkelijk breuk. Nu heeft mijn oude visvriend en mede-auteur van vele boeken, Cor van Beurden een speciale drie-meter-hengel gebouwd uit het allerbeste veredelde Amerikaanse holglas en voor deze methode bestemd.
Hij heet de ,Super Bream’. Ik heb hem geprobeerd en ben er verrukt over. Het is een droom van een stok, tweedelig, uiterst licht en gevoelig en met een prachtige para¬bolische actie. Natuurlijk kan deze hengel ook voor andere doeleinden worden gebruikt, maar hij is wel speciaal gebouwd met de lijndikte als indicatie en dus voornamelijk bedoeld voor het vissen met de lijn¬dikten 12/00 tot hoogstens 18/00.
Verdere inlichtingen kunt u krijgen bij de maker en ontwerper, C. v. Beurden, fa. Sciarone, Molen¬straat 67 Den Haag, tel. 070—11 35 97. Hij kan u dan tevens inlichten over de speciale dobber die hij bij dit systeem gebruikt en die eveneens in zijn zaak verkrijgbaar is.