Gepubliceerd op 21-01-2020

NATUURBESCHERMING

betekenis & definitie

De snelle ontwikkelingen in de jaren ’60 maakten een actieve natuurbescherming noodzakelijk. Door veranderingen in landbouwmethoden, ruilverkavelingen, aanleg van wegen, uitbreiding van steden en dorpen en later verontreiniging van oppervlaktewateren werden vele biotopen vernietigd, waardoor vele voorheen in Friesland algemeen voorkomende soorten dieren en planten in hun voortbestaan werden bedreigd.

De betrokkenheid van de bevolking van Frl. met de natuur is steeds groot geweest. Vandaar dat een actieve bescherming door brede lagen van de Fr. bevolking vooraf ging aan ingrijpender overheidsmaatregelen.

Een nieuwe stimulans vormden de activiteiten in het kader van het natuurbeschermingsjaar N 70. De Bond van Friese Vogelbeschermingswachten, opgericht door eierzoekers, groeide in de jaren ’60 uit tot de grootste Ned. vogelbeschermingsorganisatie (20.000 leden in 1974) . Door aankopen vanwege It Fryske Gea en Staatsbosbeheer van waardevolle natuurgebieden kon verval en daarmee verdwijning van waardevolle, zeldzame planten en diersoorten worden voorkomen.De als steeds ingrijpender gevoelde maatregelen van overheidswege ter bescherming van natuur en landschap leidden in de jaren ’70 tot een confrontatie tussen delen van de agrarische bevolking en de overheid. Waren bij de discussies (1974-1975) rond de invoering van landschapsparken, (gebieden waarin economische groei zou moeten worden geblokkeerd ten behoeve van behoud van oude, waardevolle elementen), boeren en landbouwwoordvoerders de grootste tegenstanders, bij een in 1974 dreigende en in 1975 afgekondigde verkorting van de eierzoekstijd tot 6 april kwam er verzet uit eierzoekerskringen en organisaties voor natuurbescherming.

Provinciaal waren de Landelijke Vereniging tot Behoud van de Waddenzee, It Fryske Gea en de Bond van Friese Vogelbeschermingswachten de meest actieve organisaties. Plaatselijk ontplooiden afdelingen van de Vereniging Milieubeheer NoordNederland in de jaren ’70 steeds meer activiteiten. De Friese Miljeuraad maakte een begin met een coördinatie van het werk van deze organisaties. Zie ook Compendium, artikelen Flora en Fauna; Landschapszorg, Natuurmonumenten, Waddenzee.