Politieke partij; na de start waarbij Folkert Binnema en Pyt Kramer een belangrijke rol speelden (in het begin van de jaren ’60) die evenwel dreigde te mislukken, kwam de FNP voor het eerst in de Prov. staten van Friesland met de verkiezingen van 1966 (2,4 %). Belangrijke beleidspunten: streven naar behoud van waardevolle elementen van het Fr. eigene, w.o. de Fr. taal; bescherming milieu en landschap; decentralisatie; erkenning van de waarde van directe actie van de bevolking als politiek pressiemiddel.
De modern-milieubewuste opstelling en de afkeer van verandering deden o.m. de FNP groeien. In 1966 nam de FNP deel aan de raadsverkiezingen in Leeuwarden (2,3 %), Sneek (4,1 %), Wymbritseradeel (7,8 %), Baarderadeel (11,3 %), Menaldumadeel (6 %), Hennaarderadeel (7,4 %), Leeuwarderadeel (9,2 %). De aanhang werd aanvankelijk gevonden bij het Fr. bewuste deel van de bevolking, met name in midden- en Z.W. Frl., dat niet tevreden was met vertegenwoordiging door bij landelijke partijen aangesloten politici.
Door een actieve opstelling bij verschillende acties tegen aantasting van het Fr. landschap, de economie en de infrastructuur van een bepaald gebied won de FNP plaatselijk en provinciaal aan populariteit. FNP-ers namen een belangrijke plaats in bij acties tegen bv. de opheffing van de spoorlijn in Z.W. Frl. (Sûnder trein lam slein), de bouw van een elektriciteitscentrale aan het Bergumermeer (Burgumermoard) en later tegen het realiseren van merenplannen in Wonseradeel en Doniawerstal.
Bij de statenverkiezingen van 1970 steeg het stemmerpercentage tot 4,5 %, waarmee de FNP twee vertegenwoordigers in de Fr. staten kreeg: naast J. B. Singelsma ook G. Wartena. Bij de raadsverkiezingen nam de FNP in dat jaar deel in Ferwerderadeel (4 %), Leeuwarden (3,9 %), Dantumadeel (2,3%), Tietjerksteradeel (9,4%), Heerenveen (3 %), Smallingerland (2,4 %), Sneek (6,5%), Hindeloopen (31,1 %), Wymbritseradeel (12,7 %), Gaasterland (7,1 %), Doniawerstal (8 %), Haskerland (4,5 %), Rauwerderhem (30 %), Idaarderadeel (7,9 %), Utingeradeel (6,6 %), Franeker (1,8 %), Wonseradeel (6,2 %), Franekeradeel (9,5 %), Barradeel (8,7 %), Baarderadeel (21,2 %), Menaldumadeel (6 %), Hennaarderadeel (4,8 %), Leeuwarderadeel (11,5 %).
In 1974 nam het aantal FNP-stemmen opnieuw sterk toe. Niet alleen kwantitatief, ook qua gebied, versterkte de FNP zich. Een belangrijk actiepunt van de FNP was voor deze verkiezingen de gewestvormingsplannen van Min. De Gaay Fortman, waarop de FNP het meest direct reageerde (Fryslân fordwine, nea!). Het stemmenaantal steeg tot 7,4 %, het aantal FNP-statenleden tot 4. Hoewel minder opvallend werd in 1974 ook gemeentelijk winst geboekt.
Het aantal FNP-raadsleden steeg van 19 tot 32. De winst van de FNP is zowel ten koste gegaan van de PvdA als het CDA en, in mindere mate, van de VVD.