Friesland wordt terecht wel de bakermat van de drafsport genoemd. In de vorige eeuw al werden hier op tal van plaatsen draverijen op een 300 meter-baan gehouden.
Op de weg of op gras, met als prijzen gouden en zilveren voorwerpen. De bekendste was de Swipe-dei in Leeuwarden; de koning loofde de hoofdprijs, een gouden zweep, uit.
De paarden werden onder de man (ook wel genoemd „van dek af”) gereden. Vaak was de datum van zo’n draverij gebonden aan de markt of de kermis ter plaatse.
In deze eeuw vond eerst omschakeling plaats van de 300 meter naar de 800 meter-banen. Soms leefde de korte afstand nog eens even op, maar een paar jaar geleden heeft Luinjeberd als laatste 300 meterbaan het loodje moeten leggen.
In de jaren tussen 1930 en 1950 hadden o.a. Leeuwarden, Drachten, Joure, Heerenveen, Sneek, Rijs, Bolsward, Wolvega, Gorredijk en Noordwolde een 800 meterbaan.
Inmiddels had de sulky z’n intrede gedaan. Er werden ook langebaannummers verreden.Na W.O. II heeft de drafsport een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. De invoering van de totalisator heeft daarin een sterke rol gespeeld, er kwam meer geld beschikbaar. Het houden van een draver mag in vele gevallen nog hobby zijn, de drafsport zelf is beroep geworden.
De NDR paste zijn beleid daarbij aan: minder banen (maar dan goede banen met veel koersdagen) en accomodaties die het publiek wat kunnen bieden. In Friesland zag Wolvega mogelijkheden; het bouwde in 1962 de grasbaan Lindenoord om tot kunstbaan, met een lichtinstallatie en een moderne accomodatie (plaats voor 1500 toeschouwers en een verwarmd restaurant met uitzicht op de baan), wat de NDR deed besluiten van Wolvega de tweede winterbaan in Nederland te maken. Later kreeg ook Drachten een kunstbaan. De beide Fr. kunstdrafbanen meldden in 1974 54 koersdagen: Wolvega 42 en Drachten 12. Op de 42 koersdagen van Wolvega bedroeg het aantal deelnemende paarden in totaal 4069 (op 351 nummers; gem. ruim 10 per nummer). Gem. per koersdag 1617 betalende bezoekers (1973: 1610).
Het totaal bij de totalisator ingezette geld bedroeg ƒ 9.210.487, gem. ƒ 219.297 (1972: ƒ 209.524). Alle grasbanen op Joure na met twee koersdagen per jaar zijn daaraan ten offer gevallen. Trainers vestigen zich graag in de buurt van kunstbanen: met weinig kosten veel mogelijkheden om te koersen. Friesland telt momenteel een kleine twintig entrainementen, die propvol zitten. De belangstelling voor de fokkerij is enorm toegenomen. A. de Vries.