Funerair Lexicon

H.L.Kok (2002)

Gepubliceerd op 31-05-2017

Leedbier

betekenis & definitie

Een begrafenis zonder drank was ondenkbaar en een vat bier was wel het minste dat er moest zijn. Zelfs doden die van de diaconie (armen) werden begraven, wilde men de schande van een begrafenis zonder leedbier niet aandoen.

Zo staat in 'het uitgavesboek van Hendrik Groes', die diaken was van de Nederlands Hervormde kerk te Ruurlo (Gld.) van 1747 tot 1751, onder andere vermeld: '1747, 22 Sept. betaelt an Casper Aberson voor een halfvat bier soo gedronken op die begraefenisse van Jenken te Braak 3 gld'. Bier kwam er altijd aan te pas; in vele plaatsen en streken sprak men dan ook niet van een maaltijd, doch van leedbier, groevebier, dodenbier, laveibier (daar de dode geloofd werd), droefbier, traastelbier en dodengelag. De maaltijd was uitsluitend voor familieleden.