Orde Caudata Salamanders Families: Hynobiidae Hoektandsalamanders (Hynobius, Onychodactylus), Cryptobranchidae Reuzensalamanders (Andrias, Cryptobranchus), Ambystomatidae Dwarstandsalamanders (Ambystoma, Rhyacotriton).
De salamanders, gewoonlijk als water- of landsalamanders aangeduid, behouden bij de metamorfose de staart in tegenstelling tot de kikkers en padden waarbij deze verdwijnt. Een aantal salamanders behouden ook na de lichaamsverandering speciale kenmerken van het larvestadium of metamorfoseren helemaal niet en worden larve als geslachtsrijpheid. Wij spreken dan van neotenie, respectievelijk van neotenische soorten. De familie der hoektandsalamanders (Hynobiidae) is met haar vijf soorten uit Azië afkomstig. De siberische-hoektandsalamander heeft van alle soorten van zijn familie de grootste verspreiding, in Rusland bereikt hij juist nog Europees gebied. In Siberië bewoont hij ook zeer koude gebieden bij de poolcirkel.
De klauwsalamander is tot de bergbeken van de Japanse eilanden Hondo en Schikoku beperkt. Zijn naam dankt hij aan het feit, dat de vier vingers van de hand donker gekleurde nagels dragen. In koel, zuurstofrijk water van de bergbeken zijn longen niet nodig, bij de klauwsalamander zijn ze gedegenereerd en hij ademt met zijn huid en mondholte.
Van de reuzensalamanders zijn er tegenwoordig nog maar drie soorten in twee geslachten in Oost-Azië en NoordAmerika. De modderduivel uit Noord-Amerika blijft zijn hele leven in het water. De echte reuzensalamanders zijn vertegenwoordigd met één soort in Japan en één in China. De japanse-reuzensalamander is met zijn 150 cm de grootste hedendaagse amfibie. De reuzensalamanders zijn geweldige rovers, die hun levende prooi goed verdekt opwachten.
De dwarstandsalamanders zijn een van de hoektandsalamanders afgeleidde, verder ontwikkelde salamanderfamilie, die in Noord-Amerika woonachtig is. Bij de salamanders van deze familie zien wij voor het eerst een inwendige bevruchting, in die zin dat het mannetje een zaadkegel (spermatophor) produceert, die op de grond afgezet wordt, en die uit een steeltje met een geleiachtige kap met de zaadmassa bestaat. Het wijfje kruipt over een spermatophor en neemt met de lippen van de cloaca de zaden op.
De jeffersons-salamander legt in het voorjaar eieren, de gemarmerde-salamander doet dit in de herfst. Welbekend als aquariumbewoner en laboratoriumdier is de axolotl, een neotenische dwarstandsalamander uit Mexico. Evenals bij veel bergbeekbewoners zijn de longen van de olympia salamander gedegenereerd.