Gepubliceerd op 30-05-2019

Plevieren

betekenis & definitie

Familie: Charadriidae Plevieren Onderfamilie: Vanellinae Kieviten (Afribyx, Belonopterus, Hoplopterus, Lobibyx, Lobivanellus, Vanellus, Xiphidiopterus)

De grote familie van de plevieren omvat gedrongen vogels met een dikke kop en een korte snavel. Ze hebben meestal spitse vleugels, waardoor het uitstekende vliegers zijn. Als bewoners van open terreinen kunnen ze op hun vaak vrij lange poten eveneens goed draven. Zij komen over praktisch de gehele wereld voor. De kieviten nemen als groep een bijzondere plaats in. Het zijn overwegend bewoners van het binnenland en ze zijn aan de vleugelboeg vaak bewapend met een scherpe spoor.

Onze inheemse kievit staat bekend om zijn kuif en zijn buitelende vluchten in het voorjaar, waarbij hij luid zijn naam roept. Hij is bij ons bijzonder talrijk in weidegebieden. De indische-kievit heeft opvallende rode en gele lellen aan de kop. De cayennekievit en de australische-kievit hebben een lange scherpe spoor aan de vleugel. De laatste heeft lange, afhangende gele lellen rond de ogen en de snavelbasis. Ook de witkopkievit draagt zowel lellen als een spoor.

De niet afgebeelde sporenkievit heeft eveneens vleugelsporen. Hij is sinds 1960 inheems in Europa.

< >