Gepubliceerd op 30-05-2019

Muildierherten

betekenis & definitie

Onderfamilie: Odocoilinae Muildierherten (Odocoileus met de ondergeslachten Capreolus, Hippocamelus, Mazarna, Odocoileus, Pudu)

Zeer soortenrijk zijn de langvoetige muildierherten, waartoe alle Amerikaanse herten behoren en ook het ons allen bekende ree, behalve de wapiti. Poedoe en spieshert hebben korte spietsen als gewei, het gaffelhert een gaffel zonder oogspruiten. De geweien van de overige soorten zijn meest dichotoom vertakt, zonder oogspruit. Van hen komt het virginiahert of witstaarthert in leefwijze en gestalte, niet wat gewei betreft, het meest met onze Europese reeën overeen. Het muildierhert dankt zijn naam aan de voor een hert bijzonder lange oren. Het geslacht Odocoileus is zonder twijfel het soorten- en vormenrijkste van alle Amerikaanse herten.

In 1948 schatte men in de USA het bestand witstaartherten op 5 miljoen exemplaren, waarvan 450.000 legaal werden neergelegd. Plaatselijk was een bescherming nodig om het bestand weer op peil te brengen. Op andere plaatsen was de toename zo stormachtig, dat de dieren een voelbare concurrentie voor de huisdierstand opleverden. De ree, uit dezelfde onderfamilie, is onze kleinste Europese hertachtige. Uitwendig is nauwelijks iets van een staart te zien. De zomervacht is helder geelrood, de wintervacht grijsbruin.

Zwarte, gevlekte en albino exemplaren komen voor. Het gewei is zeer eenvoudig; de stang draagt een middenspruit, deelt zich aan het einde en vormt een achterspruit. Zelden brengt het dier het verder dan een zes-ender, hoewel acht-enders worden aangetroffen. Tijdens de bronst in juli/augustus zijn de eieren reeds rijp, doch blijven na de bevruchting echter onveranderd in de baarmoeder, waar ze een voordraagtijd doormaken. Pas in december zet het delingsproces in. De verdere draagtijd bedraagt dan nog slechts 5-6 maanden, hoewel van paring tot worp 9-10 maanden gelden.

Aangenomen wordt, dat de ree oorspronkelijk uit warmere streken kwam. De lange kiemrust moet de geboorte in een gunstige tijd van het jaar doen vallen, en is bij ons daarom aan het milieu gebonden.

< >