Nieuwe Groninger Encyclopedie

P. Brood, A.H. Huussen en J. van der Kooi (1999)

Gepubliceerd op 20-09-2021

Waarheid, de

betekenis & definitie

Communistische verzetskrant die gedurende verschillende fases in WOII met een regionale editie verscheen. Na de ondergang van Het Noorderlicht werden in de tweede helft van 1941 edities in Groningen verspreid.

Na de april/meistakingen in 1943 was dit te gevaarlijk geworden. Er verscheen een nieuw zelfstandig, Gronings, illegaal, communistisch blad: Het Verzet, waarvan 15 nummers verschenen. De vele arrestaties na de executie van de politie-luitenant A.J. Elzinga op oudejaarsnacht 1943 betekenden het einde van Het Verzet. In april 1944 volgde de start van een Groninger uitgave van De Waarheid, spoedig gecombineerd met het berichtenbulletin De Nieuwsbron. Dit bulletin verscheen doorgaans op dinsdag, De Waarheid op zaterdag.

De stencilmachine verhuisde noodgedwongen van het ene pand naar het andere. Later kreeg men de beschikking over een drukpers, die door Joop van Zanten werd bediend. Een overval op een papierpakhuis was zo’n succes, dat het voortbestaan voor lange tijd was gegarandeerd. Begin 1944 werd Johan Wagenaar, de leider van de Groningse Waarheid-groep, gearresteerd. De Waarheid en De Nieuwsbron bleven tot de bevrijding van Groningen verschijnen.Lit.: B. Tammeling, ‘De illegale pers’ in: J.A. Niemeijer en A.A.J. Mulder, Verzet in Groningen (Groningen 1986).