Gron.: Kraiwerd.
Wierdedorp in de gemeente Delfzijl ten W. van Holwierde; naar Oosterwijtwerd respectievelijk Holwierde loopt een weg met de naam Krewerderweg. Ten O. van het plaatsje loopt het kanaaltje Krewerdermaar.
De kerk, waarvan de bouw in 1280 begon, heeft een rijpe romano-gotische vormgeving. De toren is in de 14de eeuw toegevoegd. Kort na 1300 is in enkele fases een stenen doxaal met plaats voor zijaltaren gemetseld; het wordt door een in 1531 gebouwd orgel bekroond. De twee oostelijke gewelven zijn in de 13de eeuw met siermetselpatronen beschilderd. Gave inrichting met preekstoel, doophek en herenbank van de familie Ripperda uit het midden van de 17de eeuw. De banken zijn 17de- en 18de-eeuws.
Uit de kroniek van Emo het volgende verhaal: Tjadeke, een rijke weduwe, deed bij ziekte van haar enige zoon Menko de gelofte, dat zij een kapel zou stichten op haar goed. Menko herstelde en trouwde met Teta, de dochter van Gayko, deken van Loppersum. Maar Menko stierf en Teta overleefde hem niet lang. Toen bouwde Tjadeke de kerk van Krewerd ter ere van de Heilige Maagd. Ook uit deze geschiedenis blijkt, dat men in moeilijke gevallen de raad inriep van de abt van het klooster Bloemhof. Het klooster voer er wel bij. Ook de kerk van Krewerd met al haar inkomsten werd aan Bloemhof geschonken.
Oudtijds Creawerth, Crewart; betekent kraaienwierde.
Schimpnaam voor de inwoners: Katten.
Lit.: O. Dallinga, Bierum: Bierum, Godlinze, Holwierde, Krewerd, Losdorp, Spijk (Bedum 1991); D. Sevenster-Meuter, Krewerd; herinneringen en oude verhalen, 1279-1979: iets van sfeer en indrukken uit de jeugd van moeder-oma voor kinderen en kleinkinderen (St. Annaparochie 1980); D.H. Ferré Jacobs, Voorheen en thans; oudheidkundige plaatsbeschrijving op kerk- en schoolgebied van de dorpen in den ring Delfzijl (Appingedam 1909; heruitg. Buitenpost 1977); J.B.
Bronsema, Bierum, Godlinze, Holwierde, Krewerd, Losdorp en Spijk in oude ansichten (Zaltbommel 1975); C.H. Edskes, ‘Een beknopte geschiedenis van het orgel in de Ned. Herv. Kerk te Krewerd’, Publicaties Stichting Oude Groninger Kerken nr. 2 (1962) 27-31.