Geschriften om mededelingen over te brengen tussen personen of instellingen die zich op afstand van elkaar bevinden. Oude brieven kunnen dienen als bron.
Te onderscheiden zijn die:1. met een zakelijke of politieke inhoud: in de stedelijke correspondentie speelde de aantasting van de rechten van de eigen burgers elders een hoofdrol. Handelscorrespondentie is weinig bewaard gebleven (bijv. die van Claes ten Buer, koopman in Appingedam), de correspondentie van een hoofdelingenfamilie in Huisarchief Ewsum;
2. met literaire/wetenschappelijke inhoud: de humanisten voerden een uitgebreide correspondentie met elkaar over het verwerven van klassieke teksten, banen, didactiek, filosofie etc. Brievenverzamelingen zijn bewaard gebleven (ten dele slechts door reconstructie) van Agricola, Anthonius Liber, Erasmus en vele anderen.
De tweede soort brieven heeft meer wetenschappelijke belangstelling gekregen dan de eerste. Voorzover geen afschriften van de verzonden brieven zijn gemaakt, bevindt zich de correspondentie in het archief van de ontvanger.