Neurofeedback betekenis & definitie

Neurofeedback is een methode waarbij hersenactiviteit teruggekoppeld wordt en middels een leerproces iemand geleerd wordt om bepaalde netwerken in de hersenen aan en uit te zetten. Deze methode wordt als behandeling bij ADHD en slaapproblemen toegepast.

Neurofeedback is een methode die is gebaseerd op operante conditionering, ofwel leer-principes, waarbij in real-time de hersenactiviteit teruggekoppeld wordt. De teruggekoppelde hersenactiviteit is vaak het Electroencephalogram (EEG), maar steeds vaker ook hersenactiviteit zoals functionele Magnetische Resonantie (fMRI) of Near Infrared Spectroscopy (NIRS). Door deze terugkoppeling van hersenactiviteit leert iemand bepaalde netwerken in de hersenen aan en uit te zetten, waardoor de kans dat dit netwerk later actief wordt toe zal nemen (zogenaamde Hebbiaanse neuro-plasticiteit).
Deze methode wordt toegepast bij de behandeling van aandachtstekort-hyperactiviteitsstoornis (ADHD) en slaapproblemen (insomnie). Bij ADHD worden vaak de fronto-centrale netwerken getraind die betrokken zijn bij slaap en aandachtsregulatie. Bij insomnie wordt vaak een centraal netwerk getraind dat betrokken is bij slaap.

Laatst bijgewerkt 31-07-2013