Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

vleesgerecht

betekenis & definitie

gerecht met vlees.

gerecht met vlees als voornaamste bestanddeel.

Voorbeelden:
Marjolein en oregano zijn familie van elkaar. Oregano is een wilde variant van marjolein. Het zijn heel aromatische kruiden die goed gebruikt kunnen worden in mediterraanse gerechten en met name in vleesgerechten.
http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

Verschillende vliegmaatschappijen serveren uitsluitend nog vleesgerechten van biologisch vlees.
http://www.nshd.nl/Informatief/index.html

In België is bij wet bepaald welke gerechten mogen geserveerd worden zonder een gediplomeerd kok in de keuken te hebben. Het betreft hier voornamelijk snack's, zoals croques, pasta's, salades, broodjes, en bepaalde vleesgerechten voor zover deze met brood geserveerd worden. Het is niet toegestaan frietjes of aardappelkroketten te serveren!
http://www.ameco.be/inhoud/pdfs/FAQ_praktische%20tips_N.pdf

Behalve de legendarische Florentijnse steak staan de Italianen niet bekend als grote vleeseters, tenminste niet in kwantiteit. Kwaliteit is wat anders. De Italiaanse keuken weet als geen andere keuken legendarische vleesgerechten te presenteren die wereldbekendheid hebben verworven. Om er maar een paar te noemen: Saltimbocca alla Romana, Osso Bucco alla Milanese, Scaloppine alla Perugina.
http://www.dolcevia.com/nl/italie-culinair/italiaanse-recepten/vlees#page-2

Mango is licht verteerbaar en bevat veel vitamine C en provitamine A. Verwerk mangovlees met rauwe ham, bij vleesgerechten, in vruchtensalade, met slagroom of yoghurt.
http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

We kwamen in een restaurant met een goede en tamelijk goedkope keuken terecht en bestelden een fles wijn, soep, vleesgerecht, pudding en Irish Coffee toe.
J.M.A. Biesheuvel, De steen der wijzen, 1983

Zowel bij de gildefeesten als bij de trouwfeesten van vooraanstaanden uit de Middeleeuwen en zeker bij de feestmalen in de tijd van de Bourgondiërs staan we verbaasd over de verscheidenheid en het rijke aanbod van vleesgerechten.
http://www.limburg.be/provincialelandbouwdienst/brochure-2003.pdf

Hazenpeper is een beetje gewoontjes, struisvogelbiefstuk, dure vissoorten en exquise buitenlandse vleesgerechten zijn in.
Dagblad van het Noorden, 2003

Het middagmaal bestond volgens de Regel van de H. Benedictus uit twee gekookte gerechten; "is er groente of fruit, dan kan nog een derde gang worden toegevoegd". Aan pap en peulvruchten werd de voorkeur gegeven, van vleesgerechten waren slechts vis en pluimvee toegestaan.
http://www.herman.lenting.freeler.nl/dagelijks.htm, 2003

< >