iemand uit Slowakije.
iemand met de Slowaakse nationaliteit; iemand die behoort tot het Slowaakse volk; iemand die afkomstig is uit Slowakije; inwoner van Slowakije.
In het meervoud ook in toepassing op het volk. Voor 1993 ook: inwoner van Slowakije als deel van het voormalige Tsjecho-Slowakije; zonder de bijgedachte aan een specifieke nationaliteit en in het meervoud ook in toepassing op het Slavisch volk dat vooral in Slowakije, maar ook in Tsjechië, Servië, Hongarije en Roemenië woont.
Voorbeelden:
Na de zege van Peter Sagan in de derde rit, waren de ogen ook in Lanaken op de Slowaak gericht. Als Sagan de etappe wist te winnen, zou dat zijn 100ste profzege betekenen. Zover kwam het echter niet.
https://nos.nl/artikel/2187386-theuns-grijpt-ritzege-in-binckbank-tour-groenewegen-vijfde.html, 10 augustus 2017
Op het centrale plein in de Slowaakse hoofdstad Bratislava, het Plein van de Slowaakse nationale opstand, keken duizenden Slowaken [...] toe hoe de nationale vlag van de nieuwe republiek Slowakije, drie verticale banen wit, blauw en rood met daarin een wapen, werd gehesen.
NRC, 1993
Tsjechoslovakije telde 15,6 miljoen inwoners, van wie een derde Slovaken. De twee gebieden waren in grote lijnen taalhomogeen. In Slovakije leven wel 600.000 etnische Hongaren, die als de dood waren voor een onafhankelijk Slovakije.
De Standaard, 1996
Deze parochie is gelegen in het noordwesten van Roemenië en bestaat in hoofdzaak uit van oorsprong Slowaken, die in de vorige eeuw als bosarbeiders naar deze landstreek zijn getrokken.
Meppeler Courant, 1996
Minder plezierig was dat Oostenrijk-Hongarije ten onder ging en dat de katholieke Kroaten, Slovenen en Slovaken nu in nieuwe staten met een niet-katholieke meerderheid moesten leven.
http://www.mundaneum.be/publications/pacifisme/pacifisme049.html
Daarom is alle hoop gevestigd op Petr Korda, de 25-jarige Slowaak die tegenwoordig in Monte Carlo woont en de vaandeldrager is van een roemrijk tennisverleden in zijn vaderland.
NRC, 1993
De gemiddelde Slovaak spreekt gewoon geen vreemde talen.
De Standaard, 1996