Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

laatstekansouder

betekenis & definitie

laatstekansmoeder of laatstekansvader.

lid van een ouderpaar dat het krijgen van kinderen om de een of andere reden zo lang mogelijk heeft uitgesteld; vrouw of man van een vrouw die kinderen krijgt op een moment dat dat biologisch gezien voor haar nog net zou moeten kunnen; laatstekansmoeder of laatstekansvader.

Voorbeelden:
Ach wat was het vroeger toch lekker overzichtelijk. Je had een stuk of drie criteria (inkomen, leeftijd, woonplaats) en daarmee bepaalde je je doelgroep. Hoe anders is het nu: je hebt communiteens (jonge netwerkfreaks), from mum-to-me's (moeders die eindelijk weer aan zichzelf toekomen), VIB-stellen (laatstekansouders bij wie alles draait om de Very Important Baby) en latte-macchiatofamilies (welgestelde gezinnetjes die hippe cafés frequenteren).
http://www.marketingonline.nl/nieuws/bericht/van-communiteen-tot-latte-macchiatofamilie/, 24 september 2007

Het is een van de verworvenheden van de eenentwintigste eeuwse mens dat men keuzes heeft. In deeltijd werken of een volledige baan, rimpels of facelift, tienermoeder of laatste kans-ouder, NRC Handelsblad of Metro, werken of doorstuderen, trouwen of samenwonen, cruise door de Caribbean of liefdadigheidswerk in Afrika - de lijst is eindeloos.
http://ejm21101961.wordpress.com/2009/11/20/keuzes/, 20 november 2009

Psychiatrische lectuur staat vol met gevallen van volledig verknipte kinderen die werden verwekt om huwelijken te redden, om onvervulde wensen van hun ouders waar te maken of om overleden broertjes of zusjes te vervangen. [...]. Interessant is natuurlijk de vraag of het moderne, bewuste ouderschap daar veel aan verandert. Daarbij moetje immers bewust iets laten (pil, spiraal of condoom), wat je jarenlang hebt gebruikt om juist niet zwanger te worden. En vooral bij de groeiende groep laatste-kans-ouders gebeurt dat niet dan na een jarenlang overleg waarbij zowel de fysieke, psychische, financiële als sociale gevolgen van het ouderschap uit en te na besproken worden.
https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010827204:mpeg21:a0231, 6 december 1989