bruin-grijze zangvogel.
kleine, tjilpende zangvogel met een bruine rugzijde en een grijze buikzijde, die in onze streken als standvogel blijft, graag onder dakpannen nestelt en vaak zandbaden neemt in kuiltjes.
Voorbeelden:
De huismus is één van de meest voorkomende vogels van Nederland. Het geluid is een typisch tsjilpen, waardoor de aanwezigheid van een groep huismussen snel duidelijk wordt. Het mannetje is duidelijk van het vrouwtje te onderscheiden door het donkerbruine verenkleed en de grijze kruin. De grijze kruin onderscheidt het mannetje ook van de ringmus, die bovendien een zwarte vlek op de wangen en een witte halsband heeft. Huismussen hebben zich aan de mens aangepast en broeden vrijwel overal waar mensen wonen.
http://www.vogelvisie.nl/soort/huismus.php
Zelfs mensen die niets met vogels hebben, geven toe geschrokken te zijn van het nieuws dat de huismus hard achteruit gaat in Nederland. Huismussen horen zo bij het straatbeeld dat het zonder hen opeens opvallend steriel is. Nu is het niet zo dat de huismus opeens een bijzondere vogelsoort is geworden. Nog altijd kunnen huismussen op veel plaatsen worden aangetroffen. Hoewel huismussen typische zaadeters zijn, worden de jongen gevoerd met allerlei insecten, welke de noodzakelijke eiwitten voor de groei van de jongen leveren.
http://www.vogelbescherming.nl/nl/vogels_kijken/vogelgids/zoekresultaat/detailpagina/q/vogel/92, 2011
De huismus is een van de meest bekende vogels ter wereld. Zijn naam wordt meestal afgekort tot mus. In Nederland komt nog een andere mussensoort voor: de ringmus, waarbij (anders dan de huismus) de mannetjes en vrouwtjes er hetzelfde uitzien. Van oorsprong komt de huismus uit Azië, maar ze hebben zich in navolging van de mens over de hele wereld verspreid. De weinig schuwe vogels houden zich graag op bij mensen omdat ze daar gemakkelijk wat etensresten kunnen meepikken en nestgelegenheid vinden onder dakpannen of andere holtes in huizen.
http://www.natuurinformatie.nl/ndb.wnf/natuurdatabase.nl/i000771.html