een wijnsoort die men sterker heeft gemaakt door de toevoeging van alcohol.
Voorbeelden:
Sherry. Een versterkte wijn uit het gebied rond Jerez de la Frontera in het zuidwesten van Spanje. De meeste soorten worden gemaakt van de droge witte wijn van de Palomino-druif, waaraan extra alcohol wordt toegevoegd.
http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm
Port zelf is een versterkte wijn. Door de gisting te onderbreken door toevoeging van wijnalcohol behoudt de wijn zijn restsuikers en krijgt hij tevens zijn relatief hoge alcoholpercentage.
http://www.wijninfo.nl/site/?db, 1996-2002
Blauwschimmels of pikante harde kazen (overjarige Goudse) die een uitgesproken zoute impressie geven vragen om een extreem tegenwicht in de vorm van zoete en/of versterkte wijnen zoals Port, Banyuls, Rivesaltes, Maury of Sauternes.
http://www.wijninfo.nl/site/?db, 1996-2002