een wijnsoort met een roodachtige tint, veelal variërend van paarsig tot bruinrood, die men produceert van blauwe druiven door het druivensap te laten vergisten samen met de druivenschillen die kleurstof bevatten.
Voorbeelden:
Naarmate een rode wijn veroudert, schuift hij namelijk op van purperrood (met paarse gloed) over robijn- tot kersenrood (paarse rand is verdwenen), naar rood met een duidelijke bruintint (vooral langs de randen).
http://www.underthecork.be/nl/community/abc/inleiding.html
Sauzen bepalen in hoge mate of een wijn het goed doet of niet. Het is dus onzin om te zeggen dat je bij rood vlees perse een rode wijn zou moeten schenken en bij vis een droge witte.
http://www.wijninfo.nl/site/?db, 1996-2002
Prijswinnende rode wijnen waren de Penfolds Coonawarra Cabernet 1990 en 1991 en de Rosemount Cabernet/Shiraz 1993.
NRC, 1995