"Keti Koti" is een Surinaams begrip dat letterlijk vertaald "Ketenen Gebroken" betekent. Het wordt gebruikt om de afschaffing van de slavernij in Suriname en de voormalige Nederlandse koloniën op 1 juli 1863 te herdenken en te vieren. Keti Koti is een belangrijke dag van nationale betekenis en wordt jaarlijks gevierd in Suriname, Nederland en andere landen met een Surinaamse diaspora.
Op 1 juli 1863 werd de slavernij officieel afgeschaft in Suriname en de Nederlandse Antillen, na een periode van meer dan 200 jaar waarin tot slaaf gemaakte mensen gedwongen werden om op plantages te werken. Keti Koti herinnert aan de pijnlijke geschiedenis van slavernij en viert tegelijkertijd de vrijheid en de strijd voor gelijkheid en rechtvaardigheid.
Tijdens Keti Koti worden verschillende ceremonies, herdenkingen en festiviteiten georganiseerd om stil te staan bij de gevolgen van de slavernij, eer te betonen aan de voorouders en te werken aan bewustwording en verbinding tussen verschillende gemeenschappen.