Accreditatie is een proces waarbij een organisatie of programma wordt beoordeeld en erkend als zijnde voldoen aan bepaalde kwaliteitsnormen, criteria en standaarden die zijn vastgesteld door een externe accreditatie-instelling. Het doel van accreditatie is om de kwaliteit en effectiviteit van een organisatie of programma te waarborgen en te verbeteren.
Accreditatie kan van toepassing zijn op verschillende soorten organisaties en programma's, waaronder onderwijsinstellingen, ziekenhuizen, laboratoria en certificeringsinstanties. Accreditatie kan ook worden toegepast op individuen, zoals artsen en andere gezondheidswerkers.
Het proces van accreditatie omvat vaak een beoordeling van de kwaliteit van de organisatie of het programma door een onafhankelijke accreditatie-instelling. Deze beoordeling kan verschillende elementen omvatten, zoals het curriculum, de kwaliteit van het onderwijs of de training, het beheer en de administratie, de faciliteiten en de docenten of medewerkers. De accreditatie-instelling kan ook onderzoeken of het programma of de organisatie voldoet aan de ethische normen en professionele praktijken die van toepassing zijn op het vakgebied.
Als een organisatie of programma accreditatie behaalt, betekent dit dat het aan bepaalde normen en criteria voldoet en dat het erkend wordt als zijnde van goede kwaliteit. Dit kan helpen om het vertrouwen van het publiek en belanghebbenden te vergroten en kan ook bijdragen aan de professionele ontwikkeling van degenen die betrokken zijn bij de organisatie of het programma.