Lexicon Aardrijkskunde

Onbekende auteur (1983)

Gepubliceerd op 24-05-2021

Zuidjemen

betekenis & definitie

officiële naam Djumhuriyyat al-Yaman al-dimukratiyya al-sha'biyya

oppervlakte 332 968 km2

inwoners 1 969 000

hoofdstad Aden

staatsvorm democratische volksrepubliek

staatshoofd Muhammad Ali Nasir

reg. leider idem

officiële taal Arabisch

religies moslems

munteenheid Zuidjemenitische dinar

BNP/hoofd US$ 420

lid van VN, UNESCO, UNCTAD, WHO, FAO, ILO, ECWA, Arabische Liga, Wereldbank

Landschap en klimaat

Zuidjemen ligt in het zuiden van het Arabisch Schiereiland en grenst van het noorden uit resp. aan Saudiarabië, Oman, de Arabische Zee en Noordjemen. Het binnenland bestaat vnl. uit een ca. 2000 m hoog plateau (hoogste top Jabal Thamir: 2513 m), waarachter het landschap geleidelijk afdaalt naar de Arabische woestijn. Er heerst een heet en droog klimaat, met een geringe neerslag.

Sociale gegevens

De meerderheid van de bevolking bestaat uit Arabieren; ca. 33% woont in steden. Gezondheidszorg is vnl. geconcentreerd in de steden, het onderwijs staat op laag peil: nog geen 30% kan lezen en schrijven.

Economische gegevens

Zuidjemen is een arm ontwikkelingsland zonder bodemschatten en met een vnl. agrarische economie: granen, groente en fruit. Bos ontbreekt geheel en de veeteelt is van weinig belang. De enige industrie is het van Groot Brittannië overgenomen raffinaderijencomplex in Aden.

Geschiedenis

Sinds de opening van het Suezkanaal was Zuidjemen van belang als bunkerhaven. Het land kwam weldra onder Britse invloed en in 1937 kreeg het de status van kroonkolonie. In 1959 vormde het de Federatie van Arabische Emiraten van het Zuiden, sinds 1962 Zuidarabische Federatie geheten. Na de Onafhankelijkheidsoorlog, die begon in 1963, werd het op 3011-1967 zelfstandig als Volksrepubliek Zuidjemen. Als enig marxistisch-leninistisch Arabisch land raakte het na de onafhankelijkheid in een politiek en economisch isolement, waaruit het zich langzaam losmaakt. Ondanks het vriendschapsverdrag met de SU krijgt het sinds 1975 ook steun van o.a. Saudi Arabië, Koeweit en de VAE.