Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 12-04-2015

Sinterklaasfeest

betekenis & definitie

Het Sinterklaasfeest is een volksfeest dat in Nederland en België wordt gevierd op de avond van 5 december. Sinterklaas gaat dan zogenaamd te paard over de daken van de huizen, samen met zijn zwarte pieten.

De zwarte pieten leveren voor Sinterklaas door de schoorsteen cadeautjes bij de kinderen af.In november komt Sinterklaas volgens het tegenwoordige verhaal per stoomboot aan vanuit Spanje samen met zijn pieten. Vanaf dat moment staat het leven van veel gezinnen en winkeliers in het teken van cadeaus, pepernoten en strooigoed. Een bekend gebruik is het schoen zetten. Kleine kinderen zetten dan hun schoentje op en zingen een liedje om Sinterklaas goedgezind te stemmen. De volgende ochtend vinden zij dan iets lekkers in hun schoen.

Hoewel het verhaal rond de Sinterklaas van tegenwoordig fictief van karakter is, is het personage waarschijnlijk wel gebaseerd op een Sint die echt bestaan heeft. Deze Sint Nicolaas van Myra is vermoedelijk geboren rond het jaar 280 in het toenmalige Turkije en werd na zijn dood (vermoedelijk op 6 december 342) heilig verklaard. Tegenwoordig viert men op de vooravond van 6 december zijn verjaardag. Volgens de legende redde Nicolaas kinderen en gooide hij goudstukken in de huizen van armen, welke vervolgens in de schoenen vielen. Hierop zou het hedendaagse schoen zetten gebaseerd zijn.

Het schijnt dat de afbeeldingen van de goudstukken die Nicolaas uitdeelde, vroeger werden geassocieerd met sinaasappels. Omdat Spanje destijds de belangrijkste leverancier van sinaasappels aan Nederland was, werd de link met Spanje gelegd.