Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 02-12-2009

Massamedia

betekenis & definitie

Massamedia zijn media waarmee een zender een boodschap naar een zeer groot publiek kan zenden.

Vanaf de 15e eeuw, na de uitvinding van de boekdrukkunst, kwam de massamedia op. Door de boekdrukkunst werd het mogelijk een verhaal of boodschap bij veel verschillende mensen terecht te laten komen. Maar dit was massamedia in een beginfase. Met de komst van de krant, rond de 19e eeuw, werd massamedia al iets groter. Maar ook in die tijd bereikte de media niet veel mensen.

Het lezen van een krant was toen voornamelijk nog een bezigheid voor de elite. Mensen in lagere sociale klassen hadden geen beschikking tot kranten. Kranten waren dus duur en niet beschikbaar, mede door de belasting die in die tijd op kranten werden geheven: het dagbladzegel. In de 19e eeuw kwam de pers in opstand tegen de beperkingen van persvrijheid. De kranten verzonnen manieren om onder de belasting uit te komen en drukten hun kranten bijvoorbeeld op een kleiner formaat, waarvoor de belasting niet gold.

De pers kreeg meer vrijheid toen Willem II in 1848 een wetswijziging doorvoerde. Later, in 1869, werd het dagbladzegel afgeschaft, waardoor de kranten zich op de massa konden gaan richten: de geboorte van de massamedia.